Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Гимназисти ще демонстрират знания в съдебно дело пред магистрати от Добрич

С лекционен курс от 12 образователни срещи с ученици от Добрич, е приключило тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” - на Районен съд - Добрич. съобщиха от пресцентъра на Добрички окръжен съд.

Пред ученици от двете училища - СУ “Димитър Талев“ и Професионална гимназия по туризъм „П.К.Яворов“, магистратите са изнесли лекции, запознавайки ги със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт, както и с професиите съдия, прокурор и следовател.

След приключване на лекционната част от програмата, за учениците следва време за демонстриране на наученото. През месец април - в съдебна зала, учениците ще се включат в симулативни процеси и викторини, в които ще покажат на практика, наученото по време на лекционните занимания.

В поредицата от срещи между магистрати и ученици, са дискутирани темите за домашното насилие над малолетни и непълнолетни, съдебните процедури с участието на деца и правата на децата в тези процедури, трафика на хора. С подготовка на представените пред участниците от двете гимназии, теми, са се занимавали съдиите Любомир Генов, Татяна Лефтерова, Деница Петкова, Данчо Димитров, Албена Колева. 

Урокът за хулиганските прояви и детското насилие, изнесен от съдия Веселин Монов и инспектора от Детска педагогическа стая Нели Павловска, е бил оставен като последен - завършващ образователния учебен цикъл. В него, с поредица от примери, на учениците е била разяснена разликата между дребно и едро хулиганство, кои случаи се определят като спортно хулиганство, какво означава вандализъм и какви са последиците за извършителите на подобни деяния, допълниха от съдебното ведомство.

c