Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Уникален надпис хвърля нова светлина върху ценностите в Двореца в Балчик

Надпис Gemina Udine Italia е открит при възстановяване на каменни пластики на територията на архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, съобщиха на пресконференция днес директорът на държавния културен институт Жени Михайлова и реставратора Николай Савов. Той е родом от Балчик, но от осем години живее и работи в Канада. В момента е ангажиран с реставрацията на етаж от историческата сграда на канадския парламент. Във времето, което отделя, за да посети родителите си в Балчик, намира възможност да работи и за реконструкция на уникалните артефакти на територията на „Двореца“.

По думите на Жени Михайлова, това, което отличава „Двореца“ от други културни комплекси у нас и по света, е, че тук всички архитектурни и паркови елементи са оригинални, а не копия и реплики. Именно затова е важно те да бъдат съхранени за поколенията, подчерта тя.

В момента Савов работи по втори проект за укрепване и ремонтиране на архитектурни елементи на територията на АПК „Двореца“. При първия са реставрирани 35 питоса, както и перголи в Алеята на вековете, които са можели да станат опасни за посетителите. Сега те са възстановени във вида, в който са били преди сто години, коментира Савов.

Каменния трон, на чието дъно е открит надписът

През тази година работата му е фокусирана върху 19 каменни пластики. Част от тях са в Английския двор, други са каменни кресла, керамични кашпи, както и кашпи на Моста на въздишките.

При възстановяването на каменното кресло на кралицата, близо до вила „Тихото гнездо“, Савов се натъкнал на надписа. Предполага се, че това е фамилия майстори от италианския град Удине, които в Балчик са изработили от местен камък пластиките.

„Моята хипотеза е, че това е подпис на майсторите, които са работили в Двореца в Балчик, като са дошли, заедно с италианските архитекти, строили лятната резиденция на румънската кралица Мария. Може би в този италиански град има такава манифактура, която да е запазена и до днес“, смята Жени Михайлова. Тя припомни, че при посещението си в Двореца княз Александър Лотаринген – внук на най-малката дъщеря на кралица Мария Илеана, е бил впечатлен, че вижда същите пластики като тези в двореца му в Италия.

Каменните пластики в Двореца са изработени от местен варовит камък, наричан мишелкалк, който се е добивал от кариера в Българево.

Предстои да бъде реставриран и мраморният трон, който е от втори век след Христа, донесен от Флоренция. Смята се, че той е принадлежал на местен патриций. Желанието на ръководството на Двореца е да бъдат реставрирани и другите артефакти, като колоните на римската баня, които са донесени от Гърция, старите кашпи и др.

Общо около 200 са архитектурно-парковите елементи на територията на Двореца, като досега малка част само са възстановени. Един от обектите, за които ръководството на Двореца има желание да бъде социализиран, е копие на Сребърния кладенец, открито през 2013 година.

Всяко местенце в Двореца е история, за която някой трябва да се грижи и правителството е преценило, че за историята тук трябва да се грижи ДКИ „КЦ „Двореца“, посочи Жени Михайлова. По думите й, Двореца в Балчик е най-голямото богатство на Добруджа и Североизточна България.

c