Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ентусиазъм и находчивост доведоха елита на родния билярд в Добрич

На 20 януари 2019 г., в Билярд клуб F1 в Добрич, се проведе първото издание на Националния турнир по билярд Dobrich Open.

За хората, встрани от тази игра - това е вероятно поредното гръмко заглавие от света на спорта. Далеч не така изглежда това през очите и сърцата на майсторите на билярдната щека. За тях, това ще остане паметно събитие - като най-добре организираното в България (до момента), в историята на този т.н. бутиков спорт - билярда.

Като на шега, в последните месеци на 2018 година, Николай Пенчев и Димитър Янков (познат като Бай Янко), решават да вложат насъбрания през годините опит и, най-вече, нестихващ ентусиазъм, за да се случи нещо немислимо до този момент по тези географски ширини - първото издание на Национален турнир по билярд в Добрич - Dobrich Open 1.

Разговаряме с Николай Пенчев, един от основните "виновници", благодарение на когото, събитието Dobrich Open 1 - 9-та топка, се превърна в най-успешното и очаквано с нетърпение, от националния състезателен елит в билярда.

"По време на първото издание успяхме да съберем 42 участника - момчетата, които са част от българската федерация по билярд и се състезават в абсолютно всички зали в страната. От Варна дойдоха 14 състезатели, 11 от Бургас. По думите на националите - единствено в Петрич са играли в зала, с подобни технически характеристики на професионално ниво. Заслугата за това признание е изцяло на бай Янко (Димитър Янков - собственик на Билярд клуб F1) - аз съм просто клиент", повече от скромно определя ролята си Николай Пенчев.

"Зад гърба си вече имам 28 години като състезател. Относно организацията - не искам да крия, но като за първи път ни беше доста трудно. За моя радост, не съм сам - имам си и помощник. Това, че всички състезатели и гости ни похвалиха за прекрасните условия, е повече от радващо. Най-голямото удовлетворение за нас е това, че всички участници останаха доволни - от организацията, от прекрасната зала, от абсолютно всички създадени условия.

Един от факторите, които за мен специално се оказа доста лесен като реализация, беше нашият награден фонд, в размер на 1160 лв. През цялата 2018 година такъв награден фонд до сега не е събиран - на нито едно състезание или подобен форум. Решихме да го разпределим между първите осем, най-добре представили се състезатели.

Практиката през годините е Федерацията да организира подобни турнири, които се финансират от таксите за участия на състезателите. Сами разбирате, че един такъв награден фонд като нашия, няма как да не контрастира с така обрисуваната действителност. За състезателите беше изключително атрактивно да се борят и да дадат всичко от себе си. Само като пример мога да споделя, че две седмици след края на турнира, телефонът ми не спираше да звъни с обаждания от доволни и впечатлени от събитието и най-искрено желаещи да ни поздравят.

За второто издание на 24 февруари, очакваме около 50 участници. Отново сме решили да бъде във вариант 9-а топка и отново ще бъде на двойна елиминация. Входа за участие ще остане непроменен - 15 лева и отново ще имаме добавен награден фонд от спонсори. Нашето виждане е, че за да има повече спортуващи - това е добрата формула. Ето например, само две седмици след нашето първо издание, във Варна копираха буквално едно към едно, онова, което направихме тук - увеличен награден фонд и разпределение до осмо място. Добрият и работещ модел беше моментално възприет от колегите и го подеха.

Това, което мен много ме зарадва, беше, че успяхме да доведем участници от шест областни града - тук в Билярд клуб F1 Добрич. Само като интересен факт мога да споделя, че по време на турнира се срещнаха хора, които не се бяха виждали от 4 години.

Крайно любопитно по време на първото издание, беше историята на един от участниците, който преди години си беше продал щеката - ние успяхме да го върнем към билярда и той реши да приеме предизвикателство отново да се състезава. Самият факт, че наградата за първото място беше 450 лв., го накара да хване отново щеката и да се включи в надпреварата. Всъщност, най-интересното е, че той не само се върна, но именно той се превърна в първият победител в първото издание на турнира. Човекът, продал състезателната си щека, който не беше заставал на игралната маса повече от година, беше достатъчно силно мотивиран и успя да спечели първото място.

Важен е и фактът, че хора от Добрич, които бяха чули за турнира и също не бяха влизали от 4-5 години в тази зала, дойдоха, наблюдаваха играта и някои дори се включиха в надпреварата. Това за мен също е своеобразно постижение и ме мотивира допълнително. Представете си - турнирът на 20 януари, започна в 11:00 и завърши след полунощ - напрегнати двубои, а това са 42 души, състезаващи се на двойна елиминация."

Предстои топ надпреварата в билярда – Национален турнир “Добрич Оупън 2”

На 24 февруари, от 11:00 ч. предстои провеждане на второто издание на Национален турнир по билярд Dobrich Open2. Мястото е същото - Билярден клуб „Формула 1“ в сградата на Общински младежки център – Добрич.

  • За всички, които проявяват интерес за участие, заявки се приемат на facebook страницата на  турнира BilliardDobrich 
  • Регистрация на участниците ще се извършва на място – до 10:30 часа на 24.02.2019г.
  • Таксата за участие традиционно е 15 лв., а входът за зрителите – свободен.

Организаторите канят всички жители и гости на град Добрич, да преживеят емоцията от състезателен билярд на професионално ниво или пък да опитат предизвикателството – да премерят сили с най-добрите майстори на билярдната щека в България.

c