Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Четворният убиец от Нови Искър трябвало да се лекува в психоболницата в Карвуна

Младият мъж, който уби с брадва майка си, баща си, брат си и баба си в къщата им в Нови Искър е бил воден на прегледи при психиатър, но няма данни да е имал психично заболяване. Според специалисти, Георги е трябвало да бъде настанен в психиатричната болница в село Карвуна край Балчик. Но така и не стигнал до там.

Според разследващите е имало опит за заличаване на следите от страна на убиеца, което показва, че той вероятно е осъзнавал стореното. Телата на жертвите са били завити в одеяла, а кръвта е била почистена. Пред полицаите заподозреният Георги първоначално заявил, че близките му са отишли на погребение в Пловдив. После дори се обадил по телефона, но тогава се чуло звънене от къщата. Мотивите за убийството все още не са ясни.

„Това, което ми направи впечатление е, че момчето е било болно от туберколоза – това е болест на крайната нищета”, коментира пред NOVA д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски”.

„Явно са имали много проблеми, след като и майката е търсила помощ в социалните мрежи. Била е личен асистент. За мен това е големият проблем – когато има болни членове на семейството и семейството иска да се грижи и помага, не получава достатъчно подкрепа”, посочва д-р Гълъбова.

„Ние като общество не подкрепяме нашите болни. Независимо за какви болести става дума. Тежката хроничната болест в едно семейство е наистина е много голям проблем, трудно се гледа тежкоболен човек”.

„Може би е било възможно да се предотврати убийството”, счита д-р Гълъбова.

Тя посочи, че единствената в България болница за хора с психични заболявания и туберколоза се намира в село Карвуна, а лечението може да стане и принудително през съда, ако болният отказва да постъпи в лечебното заведение.

Д-р Гълъбова добави, че обикновено близките на хората с психични заболявания се страхуват и подават жалби, едва когато започнат също да страдат от проблема, а тогава може да е твърде късно.

В същото време психично болните биват стигматизирани и заклеймявани вместо да се работи върху намаляване на тези случаи.

„Ако това семейство беше срещнало разбиране и подкрепа, ако бяха задействани процедурите, ако на близките беше обяснено, че няма нищо страшно да се работи с болния… Виждате ли колко много ако?”, посочи д-р Гълъбова.

Години наред Ирена Ранова търсила помощ за двете си деца – Александър и Георги. И двамата били с ТЕЛК, а Георги бил болен и от туберкулоза. През 2017 година тя е кандидатствала и  по социална програма в община Нови Искър, с която е назначена за социален асистент на единия си син и за личен асистент на другия.

„Двете момчета са с ниско ТЕЛК решение. На база и на социалната оценка, направена от социалния работник, се оказа, че има хора в много по-тежко състояние и те останаха в списъка на чакащите. Като приключихме работа с тях знаех, че нещата са овладени и няма проблем”, обясни заместник-кметът на Нови Искър Веселка Петкова.

Тя допълни, че след това Ранова не се е обръщал към тях за помощ.

Ирена опитала чрез медийна кампания да събере 6000 лева за сина си, който е страдал от туберкулоза, травматична епилепсия, травматичен артрит, себореен дерматит и психично заболяване.

26-годишният Георги Георгиев, който извърши четворно убийство в Нови Искър, ще бъде изпратен в МВР болница, където ще бъдат направени експертизи за неговото здравословно и психическо състояние. Това реши Софийският градски съд, който гледаше мярката за неотклонение на младежа. Георги, който уби родителите си, брат си и баба си с брадва, направи няколко несвързани изказвания в залата. Съдът му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“. Присъдата вероятно ще бъде от 15 до 20 години, но има възможност и за доживотен затвор. Има и обосновано предположение, че той е извършил престъплението и тъй като има риск да се укрие или да извърши друго престъпление, остава в ареста.

Снимка: tribun.bg

c