Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Привличането на млади учени обсъжда с екипа на ДЗИ - Ген. Тошево председателят на Селскoстопанска академия

Председателят на Селскoстопанска академия проф. д-р Васил Николов проведе работна срещна с колектива на Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево. Обсъдено беше текущото състояние на Академията, резултатите от провежданите реформи, състоянието, направленията на научната дейност и перспективите за развитие на Добруджанския земеделски институт.

Проф. Николов изрази притеснение от намаляването на броя на учените в Академията през годините. Той посочи, че сегашната форма на организация на научната дейност, при която съотношението на учените към помощния състав е 1:3, е неефективна.

Необходимо е да се работи за увеличаване на броя на учените, чрез постепенно трансформиране на местата за научно- техническия състав.

В тази връзка Управителният съвет на Селскостопанска академия е приел решение, за отпускане на стипендии, за подпомагане на специалистите, които желаят да повишат образователната си степен, за да имат възможност да започнат работа на научни длъжности. „Научната дейност трябва да се ръководи от хабилитираните учени и да се извършва от асистенти и докторанти, които имат ясна перспектива за бъдещо развитие“- отбеляза председателят на академията.

c