Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отново пожар в бившето Опитно поле в Добрич

Днес отново избухна пожар в бившия Център за ученическо, научно и техническо творчество в Добрич, известен като Опитното поле.

Огънят е бушувал в следобедните часове на неделния ден. Гражданин от съседен блок подал сигнал на телефон 112, след което пожарът е загасен.

Това е поредното запалване на сградата. През декември и януари там огънят бушува поне седем пъти.

Според свидетели, този път огънят е бушувал не в сградата, а е обхванал растителността зад нея.

15-годишен е задържан за 7 палежа в Добрич

В края на януари от полицията съобщиха, че има задържан 15-годишен младеж за част от палежите, извършени в Добрич в края на миналата и началото на настоящата година. Момчето, за което полицаите обясниха, че е с много нисък социален статус, е обвинено в извършването на седем от палежите в областния град. Два от тях са на тавански помещения в блокове в града, а другите са в бившия Център за ученическо, научно и техническо творчество. Разпитан е в присъствието на адвокат и обяснил как ги е извършил. Престъпленията му са умишлени. За палежите на ЦУТНТ обяснил, че целта му била кабелите да изгорят, за да използва медните жици, които да предаде на вторични суровини.

След поредица пожари Общината монтира решетки на сградата на бившето Опитно поле

В отговор на запитване на Про Нюз Добрич тогава от Общината обясниха, че “има сключен договор за охрана на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество с цел опазване на сградата и имуществото. Системата за охрана е опожарена и ще бъде възстановена.

Община Добрич предприе мерки за обезопасяване на сградата. Общинското предприятие „Комуналстрой“ монтира решетки на първия етаж, но е необходимо технологично време на служителите на реда да приключат оперативните действия, които провеждат там. След това Община Добрич ще премине към обезопасяването на цялата сграда, за предотвратяване на вандалски прояви и запазване на общинското имущество”, отговориха от Общината през януари.

Снимка: Ива Мюлер, Фейсбук

c