Крими

Заради бездействие на френските власти пуснаха сводник от Добрич срещу гаранция

С решение на Окръжен съд – Добрич е изменена мярката за неотклонение „задържане под стража“, на мъж от Добрич, осъден за сводничество във Франция, съобщиха от пресцентъра на съдебното ведомство.

Окръжен съд – Добрич е уважил молбата на мъжа и го е пуснал под „парична гаранция“ от 1500 лева.

Съдебният състав е постановил определението си, след като почти 8 месеца след задържането на добричлията френските власти не са изпратили необходимите документи за привеждане на присъдата му в изпълнение у нас.

41-годишният Д.Я. е задържан през юни 2018 г., въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от френските служби заради постановена спрямо него 4-годишна ефективна присъда. Във Франция българският гражданин е бил осъден задочно, след като е бил признат за виновен в тежка форма на сводничество, с няколко съучастници, с множество пострадали лица и осъществено с цел набавяне на доход от проституирането на жертвите. Присъдата е постановена през март 2013 г. от Окръжния съд в Марсилия, а през май следващата година нашенецът е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

Българският съд е уважил желанието на мъжа да лежи в български затвор, след като присъдата му бъде приспособена към нашето законодателство. Към настоящия момент обаче, почти 8 месеца след задържането му, все още не са предприети реални действия по привеждане в изпълнение на наказанието. Процедурата е забавена по вина на френските служби, които, въпреки изричното настояване от българска страна, не са изпратили необходимия оригинал на постановената във Франция присъда, а също и на преведен препис от нея.

Добричкият окръжен съд е счел, че това обстоятелство обосновава необходимостта от замяна на първоначално наложената мярката за неотклонение на мъжа в по-лека, тъй като срокът на търпенето на най-тежката мярка за процесуална принуда се явява прекомерен и неразумен.

“Oчевидно е, че бездействието на френските съдебни власти, както и липсата на яснота кога ще бъде възможно да се приложи процедурата за адаптиране на чуждия съдебен акт се явява ново обстоятелство, спрямо данните преценявани при първоначалното вземане на мярката за неотклонение”, се посочва в мотивите на Добричкия съд.

Съдебният състав е определил размера на паричната гаранция, вземайки предвид факта, че 41-годишният мъж е безработен, не е осъждан, срещу него няма заведени други наказателни производства.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *