Каварна Култура

Каварна отбеляза 141 години от освобождението на града

С общоградско поклонение днес каварненци отбелязаха 141 години от освобождението на Каварна от османско владичество, предадоха от общинската пресслужба.

В церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитата на Каварна“, участие са взели кметът на Каварна Нина Ставрева, зам.-кметовете Йордан Йорданов и Митко Недев, представители на Общински съвет – Каварна, представители на общинската администрация, Народно читалище“Сългасие-1890“, Исторически музей-Каварна, училища и детски градини,политически партии и граждани.

“Преди 141 години нашият град е бил освободен от смели хора. Свеждаме чела пред подвига на всички свидни жертви – каварненци и други воини, дали живота си за свободата, на която се радваме и днес.” В словото си, директорът на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев е подчертал ролята на историческото „Каварненско въстание“ за освобождението на Добруджа и Каварна.

„Каварненци не са получили даром свободата си, те са я извоювали с кръвта на много жертви, със своите изгорели домове, но въпреки това те са намерили сили да посрещнат с хляб и сол своите освободители . Най-важните имена свързани с победата са Андрей Василев-Амирата и Еранос Ераносян.”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *