Култура

Филателна изложба под наслов „Добруджа през вековете!” е подредена в Читалището

Второ издание на пета филателна изложба под наслов „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!” представи народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.” Изложбата е на филателно дружество „Добруджа” с председател Димитър Чернев. Организирана е съвместно с Областна пощенска станция Добрич. Поводът за нея е навършването на 27 януари на 141 години от Освобождението на град Добрич от османско владичество и 150 годишнината от учредяването на читалище „Йордан Йовков“, съобщиха от културния институт.

В присъствието на журналисти, филателисти и гости изложбата бе открита от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, който който поздрави организаторите за идеята и пожела успех на експозицията.

Класифицирана в няколко теми плод на събирателската дейност на колекционерите, тя проследява военните действия, развитието на книжовната дейност, изкуството и културата на града. Заедно с представените филателни експонати и документални свидетелства, посветени на паметните събития на Добруджанския фронт по време на Първата световна война, бяха показани моменти от дейността на пощенските съобщения, изразяващи се в обособен кът – работно място, оборудвано с телефонен номератор, телетипна машина, пощенска везна и импровизиран пощенски служител.

Запазвайки традицията в „Български пощи”, ръководителят на Областна пощенска станция – инж. Светослав Гочев, отправи покана към всички училища в града да разгледат изложбата, за да имат възможност учениците да се запознаят с историята и възпитателната роля на филателията.

Областна пощенска станция и Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” остават отворени за приемане на заявки за посещение.

Експозицията може да бъде разгледана всеки делничен ден до 22 февруари в мултифункционалната зала на „Център по минералогия“ на етаж 3 в сградата на Читалището.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *