Образование

Увеличават стипендиите на студентите от българската диаспора

Със свое решение, правителството е одобрило предложение на Министерството на образованието и науката, за увеличение на стипендиите на студентите, докторантите и специализантите, които са от българската диаспора, съобщиха от пресцентъра на МОН. Сумата, която студентите вече ще получават, е 240 лева. До момента тя беше 200 лева.

Решението включва също, такава стипендия да има и за студентите от Република Македония, както и за приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен.

Приетата мярка се очаква да привлече повече млади сънародници зад граница към обучение в България. С промяната ще се стимулира и трансграничната студентска мобилност, посочват от МОН.

Също така правителството е приело промени, с които делът от средствата за издръжка на обучението във висшите училища нараства до 55% през 2019 г. – въз основа на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Тази оценка е на базата на проверими индикатори като учебен процес, научни изследвания и реализация на завършилите. За информация е била използвана Рейтинговата система на висшите училища.

Приети са били и нормативни изменения, позволяващи приемът във висшите училища да се диференцира в по-голяма степен от качеството на провежданото обучение и нуждите на пазара на труда.

  • Постепенно и трайно ще нараства максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти по приоритетни професионални направления – при определено съотношение на оценката от програмната акредитация, оценката за научната дейност и оценката за реализацията на завършилите студенти. Целта е обезпечаване пазарът на труда с необходимите кадри в области като педагогическите, хуманитарните, техническите, аграрните, природните науки, математиката и информатиката.
  • В средносрочен план, започва намаляване приема на студенти в останали професионални направления. Изключение ще са обученията по „Социология, антропология и науки за културата“ и „Социални дейности“,

От МОН предвиждат междуведомствена експертна комисия да определя максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти и докторанти за новооткрити професионални направления и специалности от регулираните професии – въз основа на оценка  на потребностите от пазара на труда, до получаване на редовната им програмна акредитация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *