Образование Тервел

„Тетрадка на приятелството” пишат детски градини от Тервел и Русия

Децата от побратимените детски градини – “Матрьошка” в гр. Коломна, Московская област, и ДГ “Здравец” в Тервел, вече трета година са заедно, макар и виртуално, съобщи директорът на българското учебно заведение Дияна Йорданова.

Петгодишният проект, започнал през 2016 година, продължава да мотивира екипите и да ги насърчава да прилагат нови и интересни методи в областта на културно-просветната работа и любителското творчество на двете градини.
Всяка от страните, въз основа на взаимното признаване на независимостта на провеждането на общообразователни политики, си сътрудничи в областта на образователната дейност:
организиране и провеждане на мероприятия за преподаватели с цел споделяне на опит: семинари за запознаване, консултации, кръгли маси по актуални въпроси за запознаване на децата с народната култура на руския и българския народ в предучилищната образователна организация.

Двете учебни заведения си партнират още в съвместната подготовка и публикуване на учебни помагала, в областта на научната и методологическата дейност, в осъществяването и организирането на научни и методически дейности за модернизиране на съдържанието на художественото и естетическото развитие на децата от предучилищна възраст чрез народна култура, както и в организиране на социални събития за запознаване на децата, родителите, учителите с културите на Руската федерация и България.

За Коледа българските деца получиха от приятелите си от Русия много кукли, матрьошки, книжки за работа в Творческата работилница и още много други.
Вече два дни децата ги разглеждат и играят с тях. Те отправиха послание и благодарности към учителките и директора на детска градина ” Матрьошка” и главния педагог Ирина Лаврентиева.

Следващият етап е в ДГ „Здравец” да се изработят мартеници- кукли и други сувенири, свързани с празника Баба Марта, които да се изпратят в Русия. Тазгодишната среща на педагозите от двете градини ще бъде в град Сандански, съобщи още Дияна Йорданова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *