Водещи новини Крими

Измамници в нета дебнат самотни жени от Добрич, завличат ги с крупни суми

Три жени от Добрич са станали жертва на измамници, които набелязват своите жертви в социалните мрежи или по скайп. В единия от случаите полицията е успяла да предотврати измамата.

Запознават се през интернет, скайп или друга връзка. Жертвите са основно жени, които живеят сами. Появява се в интернет лице, което се представя за американец, военен или с много пари. Комуникират известно време, стигат до момент, в който жената започва да му вярва. Стигат до момента, в който се обяснява, че чужденецът ще изпрати дрехи, злато или пари, за които трябва да се плати сума за митницата, обясни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев. Превеждат се пари по банкова сметка, която е извън Европейския съюз.

Жертвите са на възраст, в която са уязвими – има както 30, така и 40 и 50-годишни.

През последните няколко месеца в Добрич има три подобни случая, като единият е предотвратен, но две жени са измамени.

В единия случай жената не само е дала на измамника всичките си налични пари, но дори е теглила заем, каза още г-н Панчев.

Жена от Добрич разказа пред Про Нюз Добрич как действат измамниците. Чужденци, които най-често се представят за американски военни, които са на мисия в Афганистан или другаде, изпращат покани за приятелство на жени, от чиито профили във фейсбук става ясно, че живеят сами. Въпросните господа не след дълго се обясняват в луда любов на жената. Един още на третия ден, а друг – след около месец дистанционно ухажване. След като обяснят колко лудо са влюбени във въпросната дама и, че тя е жената на живота им, намират форма, под която да искат пари.

Комуникацията върви в Messenger, като, очевидно, измамниците използват Google преводач, за да изпращат писма на български на жените. В профилите им има малко снимки, чието качество не е добро и личи, че снимките са преснети. Повечето имат само по един приятел и той е именно нарочената жертва за измамата. В профила на един от мнимите военни добричлийката е видяла, че има още няколко жени като приятели, които са от Румъния. Затова тя предполага, че измамниците действат и там.

Един се представил като бизнесмен, който закъсал в Индонезия. За да я напусне, българката трябва да му изпрати пари.  След като жената от Добрич му отказала, той я блокирал в социалната мрежа. Не след дълго тя попаднала на друг профил с неговата снимка, но с друго име.

Друг пък се явил като много влюбен генерал, който обещал да се ожени за нея. Обяснил, че тя трябва да изпрати сума пари,  за да бъде освободена и изпратена кутия, в която той съхранявал 8 млн. евро. Веднага след това и той можел да дойде в България и да се оженят.

Друг обяснил, че е на мисия, а дъщеря му, която учи медицина, си е изгубила кредитната карта и не може да плати, за да се яви на изпити. Затова влюбеният военен моли българката да изпрати 600 евро на дъщеря му, за да може тя да продължи обучението си. За да е измамата по-достоверна, въпросната „дъщеря“ също пише на българката, като обяснява колко много я обича и се радва, че е нейната нова майка. Но, акцентът е колко много й трябват въпросните пари.

Жената има и друг случай, при който мъж се представя като военен на мисия. За да може той да дойде в България при новата си жена, му трябват пари, тъй като сметките му са блокирани. Освен това, при напускането на армията той ще получи немалка сума, която ще й изпрати, но първо тя трябва спешно да изпрати пари на определен адрес. В схемата се включва и негов син, който моли жената да пусне парите, защото баща му е на страшно място.

Добричлийката искала и телефонни номера от въпросните мъже. Само единият й изпратил, но се оказало, че той е с код за столицата на Гана Акра. Такъв е и адресът, даден от мнимата дъщеря за изпращане на парите.

Жената обясни, че подобни измами се извършват у нас от няколко години.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *