Водещи новини - дясно Добрич Общество

Множество предложения на публичното обсъждане на проекта за бюджет на Добрич

Множество предложения бяха направени от общински съветници и граждани по време на проведеното публичното обсъждане на проектобюджета на Добрич за 2019 г.

Проекта, с който повечето от присъстващите не бяха запознати, тъй като едва днес бе качен от администрацията на сайта на Общината, бе представен от зам.-кмета Елка Димова. Общият му размер е 65,7 млн., от които 40,8 млн. за делегирани от държавата дейности и 24, 865 млн. – за местни. Увеличението спрямо миналогодишния бюджет е значително – 7,6 милиона лева, като по-голямата част е при делегираните от държавата дейности – 5,8 млн.лв. Финансовият зам.-кмет посочи, че акцент в бюджета тази година е дейност “Образование”. Така от всички разходи за делегирани дейности, които възлизат на 40 860 693 лева, за образование са насочени 29 024 366 лева. Разходите за тази дейност през новата година ще възлизат на 31 835142 лв., което е 48 на сто от всички разходи по бюджета.

За спортните клубове са заделени 750 000 лева, за издръжката на “Спортни имоти” – 430 228 лв. За културния календар заложени са 297 121 лв. За осветление на улици и площади са планирани общо 509 000 лева, за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа – 2 484 400 лева, вкл. за зимното поддържане на уличната мрежа. Програмата за развитие на туризма възлиза на 53 713 лева. Разходите за звено “Синя зона” и репатриращия автомобил – 317 881 лева.

Голяма част от предложенията на гражданите са свързани с подобряване на инфраструктурата в кварталите, изграждане на детски площадки и тротоари, ремонт и обозначение на спирките за градския транспорт, увеличение на средствата за спорт и осигуряване на средства за юбилейната годишнина на ФК „Добруджа“.

Родители предложиха промяна на процента на общинското финансово участие в програмата за реализацията на обекти–общинска собственост с участието на местното население. Поискаха да се върне предишната схема за съфинансиране като гражданите участват с 25 %, а Общината – 75%. И предложиха сумата да се увеличи от 100 000 на 150 000 лева.

Представител на футболната общност предложи да се увеличат предвидените в бюджета средства за спорт. Живеещи в квартал “Изгрев” поискаха ремонт на инфраструктурата, улично осветление, детска площадка, извозване на сметта.

Общинските съветници от ВМРО предложиха да се предвидят 50 000 лева за спирки да градския транспорт, да се довърши ремонтът на тротоарите по ул. “Хан Тервел”, да се ремонтират улиците в района на СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, които след водния цикъл са в отчайващо състояние.

Живеещи по улица “Емона” №3 алармираха, че от построяването му до момента районът не е бил чакълиран или асфалтиран, поради което жена в инвалидна количка от 4 години не може да напусне дома си.

Поискано бе осигуряване на средства за рок-феста, който се провежда през септември, както и програма за безплатна кастрация на улични животни и др. 

Общинският съветник от ГЕРБ Зорница Михайлова представи част от предложенията, направени от граждани в приемната, организирана от партията. Те касаят квартал “Рилци”  – необходимостта от изкърпване на огромните дупки, “легнали полицаи” около детската градина, изграждане на канализация в квартала. Михайлова внесе и предложения за заделяне на средства за почистване на парка зад паметника на Хан Аспарух.

През тази година ще обърнем внимание на улици и булеварди, които са главни артерии и не са ремонтирани повече от 30 години, посочи кметът Йордан Йорданов. Той информира също, че чрез различни проекти ще бъдат ремонтирани над 10 км тротоари.

Мая Димитрова от БСП подкрепи предложението средствата за програмата за малки благоустройствени обекти да бъде с увеличен бюджет от 150 000 лева. Поиска също да се заделят средства за закупуване на автоматична измервателна станция за контрол на качеството на въздуха.

Атанас Атанасов от Атака попита за визията на администрацията за общинския транспорт и за интегрирания градски транспорт.

Предложението на арх. Надежда Пампорова от “Да България” бе с материали в медиите и кратки филми да се рекламират положителни практики в болницата, както и да се осигури достъпна среда към обществени сгради като Кино “Икар”, Концертна зала “Добрич”, Огледална зала “Нели Божкова”.

Предложението на Нивелин Радичков от Реформаторски блок бе процентното съотношение при финансиране на проекти от Програмата за благоустройствени мероприятия с участие на местното население да стане 30:70 между гражданите и Общината, а бюджетът на програмата да бъде 100 000 лева.

Всички предложения ще бъдат разгледани и обсъдени, а резултатите ще се обявят на 18 януари от 16.00 часа в Голямата заседателна зала, информираха от общинската администрация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *