Култура

Добрич отбелязва 95 години от рождението на Маестро Захари Медникаров

На 7 януари се навършват 95 години от рождението на Маестро Захари Медникаров.

Жители и гости на града, почетоха паметта на големия български хоров диригент, поднасяйки цветя пред барелефа му, който се намира в двора на сградата на смесен хор “Добруджански звуци”. Дълги години Маестро Медникаров работеше в тази знакова за поколенията сграда, със съставите на смесен хор “Добруджански звуци” и на дълги години наричания Представителен детски хор – дали началото на множество изтъкнати български музиканти, певци и артисти.

Захари Медникаров е роден на 7 януари 1924 г. в Добрич.

Първите си стъпки в хоровото изкуство прави през 1940 г., като създава смесен детски хор, с който печели една от първите си награди, на фестивал в Шумен. През 1952 г. Медникаров завършва Музикалната академия и започва да работи в София. Завръща се в Добрич през 1952 г. за да стане художествен ръководител на смесен хор “Добруджански звуци”. Само след няколко години, успява да увеличава състава на хористите на 120 души, като печели множество национални и международни награди и признание в средите на специализираната общност.

За заслугите си към националното певческо и културно изкуство, Маестро Медникаров и смесен хор “Добруджански звуци” са удостоени с най-високото отличие – орден Кирил и Методий Първа степен.

През 1961 г. Захари Медникаров създава детски хор, който дълги години се нарича Представителен детски хор на град Добрич. Под ръководството на Медникаров детският хор участва в редица престижни конкурси на хоровото пеене и става носител на множество награди.

Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика. През май 1980 г. е удостоен с почетното звание „Народен артист“.

През 1995 г. е избран за Почетен гражданин на Добрич. От 2004 г. в курортен комплекс “Албена” се провежда Международен хоров фестивал, носещ името на Маестро Захари Медникаров.

Захари Медникаров умира на 1 май 2007 г. в Добрич.

По повод 85-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров, на 30 октомври 2009 г., официално беше открит барелеф в двора на сградата на смесен хор “Добруджански звуци” в град Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *