Водещи новини Генерал Тошево Общество

След измръзване издъхна възрастен чужденец, живял в нечовешки условия в Кардам

91-годишен латвийски гражданин почина в болницата в Добрич след като е постъпил там в начална фаза на измръзване, а впоследствие органите му един по един отказали да функционират.

През последните година и половина-две дядото живеел в граничното село Кардам с около 70-годишна рускиня.

Според един от спешните медици, отзовали се на сигнала, живеел в нечовешки условия на студ и мизерия, видни и от снимките на ситуацията, която заварили в дома.

Екип на Филиала за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево бил повикан, за да вдигне възрастния мъж от пода.

„След огледа реших, че е за болнично лечение с рани от пролежка и измръзване”, разказа пред Про Нюз Добрич дежурният фелдшер от ФСМП-Ген. Тошево.

Жената, с която възрастният мъж живеел на семейни начала, отказала той да постъпи в болница и се заключила. Затова медиците потърсили кмета на селото. Той от своя страна повикал служители от полицейското управление в Генерал Тошево, за да бъде осигурен достъп до болния и документите му. След това възрастният мъж е бил отведен в Спешно приемно отделение – Добрич.

Медикът благодари за съдействието на кмета на с. Кардам и на отзовалите се служители на ПУ в гр. Ген Тошево.

Изискванията за спешно посещение са до 10 минути да си тръгнал, а това отне около 2 часа, сподели пред Про Нюз Добрич фелдшерът.

Разказа, че адресът е посещаван многократно безрезултатно. При предишните посещения, условията не били по-различни. “Болният беше полулегнал, можеше да седи. Беше сам в стаята без ток и вода. Жената показваше едни стари опаковки от лекарства и отказваше да го водим до Добрич. Защо не са търсили личен лекар – не зная. Едва в Спешна помощ Добрич показаха Европейска карта за медицинско обслужване, инвалидна карта и паспорт.

“Старецът е живеел сред бурени, боклуци и котки. Беше отвратително… нечовешко”, сподели фелдшерът.

И пита дали Спешна помощ трябва да решава този проблем, който е изцяло социален, тъй като възрастният мъж е живеел години в тази мизерия.

Мъжът е роден през 1927 година. Приет е в болницата в Добрич с ритъмни нарушения. Бил е охладен, с наченки на измръзване, с влошено общо състояние, съобщиха за Про Нюз Добрич от МБАЛ. Получил е полиорганна недостатъчност и органите му един по един започнали да отказват. Починал е миналата нощ.

Стана ясно, че преди около година синовете на възрастния мъж са го издирвали, но той отказал да поддържа връзка с тях.

Сега те трябва да бъдат открити, за да се разпоредят за това дали да има аутопсия и във връзка с погребението на възрастния латвиец.

Пред Про Нюз Добрич кметът на село Кардам Георги Събев коментира, че двамата са временно пребиваващи у нас. “Жената живее по-затворено, не комуникирала много с жителите на селото. Ходи до магазина, до аптеката. Допреди няколко месеца виждахме и мъжа, но, явно през последните месеци състоянието му се е влошило”, сподели кметът.

Отвън къщата е хубава, ремонтирана. Вътре, очевидно, не е добре поддържана, обясни Събев. Кметът не знае дали и как се отоплява домът. Според него, когато са влезли, за да откарат дядото, вътре е било топло. Двамата чужденци не са го търсили за помощ.

По възрастния мъж няма следи от насилие. Дали ще бъде извършена аутопсия, ще решат близките му, коментираха за Про Нюз Добрич от ОД на МВР-Добрич.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *