Без категория Култура Шабла

Нидал Алгафари гостува с най-новото от творчеството си в Шабла

Нидал Алгафари гостува с най-новото от творчеството –  книгите „Бoжe, зaщo Гocпoд лъжe?“, „Aллax, милocт нямaш ли?“, „Любиш ли, ти  Бoг cи!“, „Opиcaни дa избиpaмe“, в Шабла.

След като на 4 декември, популярния режисьор и творец Нидал Алгафари посети Каварна, на следващия ден 5-и декември, в картинната сбирка на НЧ „Зора 1894“, е бил посрещнат от  шабленските поклонници на писаната реч, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Както е познат на всички места, които посещава, и в град Шабла, въвеждайки отчасти присъстващите в повествованието на творбите си, Алгафари е вкарал в плен на сладкодумието си аудиторията.

Разказвайки за действието в един от четирите романа, развиващо се през един период от българската история, който почти не е засегнат в нашите учебници, а именно 1700 – 1800 г., автора е докоснал малко познати, въобще непознати, или кривопознати личности, истории и обичаи. Също така, Алгафари е доверил пред публиката, че първоначалната идея е била за филмов сценарий, но предвид финансовите трудности у нас за реализацията на такъв мащабен проект, се е спрял на варианта книга. За това решение е помогнала и съпругата му Мадлен – писателка, психоложка, преводачка и режисьорка.

За написването на книгите си, Алгафари е ползвал трудовете на Панайот Хитов, Васил Априлов, архиви на европейски легации у нас. Писателят анонсира слушателите за  темите, които се преплитат в неговите книги – българските монаси-такидиоти,  духа на всеки български празник,  как сме приобщили православното християнство към своите празници и обичаи, мълчаната вода, калушарите, килийните училища.

В близо 450-те си вече срещи в цялата страна, Нидал Алгафари досега не е получавал негативна рецензия за свой труд. Той изрази твърдата си увереност, че след като благодарение на мъдростта на народа, езика и обичаите си, сме „надживели“ толкова велики цивилизации, като нация със сигурност ни очаква светло бъдеще.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *