Водещи новини Общество

Почина най-възрастният жител в област Добрич

Елена Николова от село Преспа, която бе най-възрастният жител на област Добрич, е починала, съобщиха близките й. След броени дни – на 13 декември, тя трябваше да навърши 104 години. Сърцето на баба Еленка обаче спряло на 25 септември.

Баба Еленка и семейството й на 8 март тази година

Баба Елена не спазваше специален режим, който да обяснява дълголетието й. Напротив, хапваше сладкиши, обичаше ястията да са с повече мазнина, любител бе на тестените изделия. Хапваше и месо – свинско, агнешко. Поне два пъти на ден – сутрин и следобед, пиеше кафе, при това силно. Със захар. Понякога пийваше мастика, мента или уиски. Задължително закусваше около 7 часа. По обяд дремваше. Вечеряше винаги в 18 часа.  Холестеролът й беше перфектен, а кръвното – като на младо момиче, шегуваха се лекарите.

Светла да е паметтта на баба Еленка! Поднасяме съболезнования на близките й!

Проверка на Про Нюз Добрич установи, че сега най-възрастният добруджанец е Февзие А. Алиходжа от тервелското село Безмер. На 9 май тази година тя е изпълнила столетие.

Пет месеца по-късно – на 25 октомври, стогодишен юбилей отпразнува и Дамян Желязко

Столетникът Дамян Желязков от с. Спасово

в от село Спасово. Въпреки сравнително доброто си физическо състояние за своите 100 години, за съжаление

вече почти не чува и не вижда. Ветеранът от Втората световна война е единственият столетник в община Генерал Тошево, но засега. След броени месеци сто години ще изпълни и негов съселянин. Оказва се, че Спасово е с най-много дълголетници към момента.

След кончината на баба Еленка, община Балчик няма столетници. Но, пък през април следващата година двама жители на общината се очаква да изпълнят столетие. Никола Колчев от с. Змеево е роден на 11 април 1919 г. Два дни по-късно е роден наборът му Йови Демиров.

Към стогодишен юбилей се е устремила и жена от село Божурец, която ще изпълни своето столетие след осем месеца – през юли 2019 година. В община Каварна най-възрастният мъж е на 95 години.

103-годишната Елена от село Преспа посрещна 8-ми март

В областния град Добрич столетник ще има най-рано след две години, когато роденият на 15 май 1920 година Божидар Лолов ще навърши 100 години.

Иван Атанасов Хаджииванов

Най-възрастният жител на община Шабла е 97-годишният Иван Атанасов Хаджииванов, доайенът на фаропазачите у нас. Той работи и живя със семейството си  на фара от 1949 до 1992 година. Съпругата е единствената жена, работила на фара. По-късно техният син продължи професията им.

През 1921 година е родена и най-възрастната жена в община Шабла – Гунка Алексиева.

100 години отпразнува Дамян Желязков от село Спасово

Георги Симеонов Георгиев

Най-възрастният жител в община Крушари е бил на 97 години, но преди месец е починал.

Според регистрите на Община Добричка, тя има двама столетници, родени през 1918 година, както и други трима, родени през 1919 година, но всички те са с двойно гражданство и настоящ адрес в Турция. В Община Добричка се надяват, че през 2020 година ще празнуват двама столетници – в с. Ново Ботево и в с. Славеево.

Един от най-възрастните жители на общината е Георги Симеонов Георгиев от село Бранище, ветеран от Втората световна война, който е на 96 години.

Екипът на Про Нюз Добрич пожелава здраве и още дълги години живот на всички настоящи и бъдещи столетници от областта!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *