Спорт

Българин спечели първият маратон в ледените води на Антарктика

Феноменалният български плувен шампион Петър Стойчев спечели първия леден маратон във водите на Антарктида.

Плувецът продължава със впечатляващите си постижения – този път в ледените води на Антарктика.

На 25 ноември, Петър Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида, с дистанция 1000 метра, който се проведе в залива Микелсон Харбър, край остров Тринити.

Българският доминатор завърши с аванс от една минута пред останалите, като в последните метри дори направи шоу за наблюдаващите състезанието от кораба, плувайки в стил бътерфлай.

В този адски тежък за човешкия организъм, маратон, участие взеха 15 души от 9 държави. По време на плуването, температурата на въздуха бе около (-2°) , а на водата (-0.8°).

Времето, за което Петър Стойчев успя да преодолее дистанцията бе 11:08:39 минути. На минута след него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори от Аржентина – 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори завърши Диего Лопес от Испания.

“Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напрeжение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и Слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва”.

“Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометърът показа 30.8. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около стотина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията.”

“Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко”, каза още Петър Стойчев.

 

Източник: btvnovinite.bg

Част от церемонията, по време на която Петър Стойчев беше удостоен с честа да бъде включен в Залата на световната плувна слава през 2018 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *