Водещи новини - дясно Крушари Общество Регионални - начална

Откриват новия граничен пункт край Крушари

На заседанието си утре Министерският съвет се очаква да одобри проект на решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт – Крушари, става ясно от дневния ред на правителственото заседание.

Пунктът е изграден по силата на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни. Единият от тях е Крушари (България) – Добромир (Румъния).

Според предишно споразумение, пропускателният пункт ще функционира от 8,00 часа до 20,00 часа и ще бъде отворен за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Изменението се прави по предложение на румънската страна и се приема от България предвид факта, че прилежащата към двете нови ГКПП инфраструктура не позволява преминаването на тежкотоварни превозни средства.

Трансграничният път Добромир-Крушари е обновен с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество “Румъния-България 2007–2013 г.” Предвижда се с пускането му в експлоатация да се улесни трафикът на хора и товари от Румъния към България. Очаква се това да се отрази благоприятно върху туризма в Добричка област и икономиката на региона.

Строителството на граничния пункт при село Северняк, община Крушари, и община Добромир, Румъния, е приключило още през 2014 г., изградена е и инфраструктурата. Очакваше се пунктът да започне да работи още през лятото на 2014 г., но поради причини от румънска страна, до момента това не е факт.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *