Неделя, 24 ноември 2024

24.11.2024

Последвайте ни

Втора дестилерия изграждат в Добрич американците от „Есетере”

Втора дестилерия с нови 12 дестилационна апарата ще изгради в Добрич „Есетере България“ EООД, която е собственост на американската doTERRA. От компанията информират, че имат инвестиционно предложение за увеличаване капацитета на съществуваща дестилерия за преработка на тревни култури и добив на етерични масла и ароматни води. То ще се реализира на терен в землището на Добрич, собственост на фирмата. „Есетере” ще инвестира в изграждане на нова производствена сграда със застроена площ около 625 кв.м. В нея ще се разположи втора дестилерия с нови 12 дестилационни апарати, в т.ч. битови и санитарни помещения, склад, котелно помещение. В интервю за Про Нюз Добрич генералният директор на „Есетере България” Пламен Николов, още през юли обяви, че дестилерията увеличава капацитета си. Освен това, бе удвоен складът и построена офис сграда.

Денонощно преработва лавандула най-голямата дестилерия в Добрич

„Растежът е това, което бележи 2018 година за нас. Дори моята задача е да го усмиря малко и да не позволя да става хаотичен. Така че, растеж е думата за нас за 2018 година”, каза Пламен Николов. Дестилерията, която е най-голямата в региона, преработва различни етерични масла – лавандула, маточина, кориандър, сладко резене, чубрица. Внася и тамян от Африка, главно от Африканския рог. Внасят се стотици тонове тамян. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. През миналата година в дестилерията е произвеждано масло и от немска /синя/ лайка, бял равнец. Правят се тестове с различни вносни култури като кора от бреза, сандалово дърво, сподели Николов. Дестилерията на „Есетере”  има един клиент и това е фирмата-собственик doTERRA. Всички масла отиват за собствени нужди.
c