Крими

Отказаха да пуснат от ареста 19-годишен дилър от Добрич

Окръжен съд в Добрич остави без уважение молбата на 19-годишния А. Г. за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за притежание на дрога с цел разпространение, съобщиха от пресцентъра на съда.

При ареста на младежа на 22 септември бяха открити около 84.2 грама марихуана и 38.4 грама амфетамин.

Адвокатът му е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотива, че има заболяване, което е несъвместимо с пребиваването му в ареста.

Прокурорът е настоял обвиняемият да остане задържан, тъй като се лекувал медикаментозно, а при промяна на мярката съществувала опасност да се укрие или да извърши други престъпления.

След като се е запознал с внесената жалба, материалите по делото и изложените доводи на страните, Окръжният съд прецени, че и към момента е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление, което е свързано с държане с цел продажба на сравнително голямо количество наркотици. С оглед високата обществена опасност от деянието, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че той трябва да остане в ареста. Съдът аргументира преценката си и с обремененото съдебно минало на задържания, който има предходно осъждане за същото по вид престъпление.

о отношение на заболяването на младежа, съдът коментира, че то е било налично и при първоначалното му задържане. Сега по делото е приложена актуална медицинска справка, според която обвиняемият е в добро общо състояние. По искане на защитата е назначена и съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравословното състояние на задържания позволява оставането му в местата за лишаване от свобода.

Съдът е преценил, че на този етап няма основания за промяна на вече взетата спрямо младежа най-тежка мярка за процесуална принуда. Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *