Водещи новини - дясно Култура Тервел

120 фолклорни групи и певци ще излязат на сцените на Добруджанския събор в Тервел

Близо 120 фолклорни групи и индивидуални изпълнители ще излязат на сцените на Добруджанския събор-надпяване в Тервел днес.

Съборът в Тервел е вторият по хронология в България събор на народното творчество. Целта му е била да бъде проучен и записан добруджанският фолклор, за да бъде съхранен за поколенията. Емблемата на събора представлява стилизирана добруджанска шевица в характерните за района жълто-зелени тонове.

Тази година съборът в Тервел има специален акцент – честването на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол и спасяването на Европа, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

На форума ще прозвучат емблематични за Добруджанския край песни, съхранени от народната традиция: “Добруджо, мила Добруджо”, “Мило ми е, мамо”, “Добруджо, равна, зелена”, “Мома добруджанка” и много други.
Детският фолклорен танцов ансамбъл “Калинка Вълчева” от Тервел ще открие събора с “Добруджански мотиви”. На двете открити сцени ще излязат изпълнители от тервелските села Кладенци, Каблешково, Кочмар, Зърнево, Телериг, Безмер, Божан и други, посочват от общината. За събора идват и певци от Силистренска, Варненска, Шуменска, Разградска област. В надпяването ще се включи и най-малката изпълнителка – петгодишната Димитрина Димова от варненското село Генерал Киселово. Народният оркестър “Извор” от украинското село Чийшни също ще увлече публиката с ритми.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *