Култура

Стоян Господинов изнася семинар на автентични добруджански хора в София

Открит урок семинар на автентични добруджански хора и ръченици ще изнесе тази вечер от 21.00 часа в софийския МОЛ “Парадайз” ще изнесе Стоян Господинов – хореограф на Ансамбъл “Добруджа”, един от емблематичните фолклорни състави за България.

Час по-късно ще се проведат хоротека и седянка с участието на професионален ансамбъл “Добруджа”.

Изтръгнати от дълбините на човешката душа, красотата на добруджанския фолклор се ражда за втори живот в песните, мелодиите и танците на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Той е създаден през 1954г. в гр. Добрич с мисълта да съхрани и обогати вековната духовна традиция на хората от този край. Със своето изкуство ансамбъл „Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклорния жанр в България. Изпълненията на ансамбъл „Добруджа” са включени в третото издание на придобилия широка популярност компактдиск на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове” и в „Магическите гласове от България” на Белгийската фирма „Славия продакшън”.

Неповторимият маниер на музициране, специфичен за добруджанския фолклор заради съчетани-ето между традиционалните инструменти – копанка, гайда кавал и тъпан, и не до там познатия инструмент – хармоника, е запазена марка на ансамбъл „Добруджа”. С естествени и красиви гласове, певиците в ансамбъла продължават богатата песенна традиция на Добруджа. А техните изпълнения пресъздават една необятна многогласна вселена от мелодии, богата душевност, красота и мъдрост.

От отлични и професионално подготвени изпълнители е изграден и танцовия състав на ансамбъл „Добруджа”. Сред достойнствата на изпълнителите на ПФА „Добруджа” е и факта, че те с лекота претворяват фолклора от всички етнографски области на България. Със своите 6000 концерта ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия , Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на Добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители.
Ансамбълът е носител на Златна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци, -Кристална лира – Специална награда на Министерство на културата за изключителен принос в културния живот на България, Кристално огърлие на Съюза на Българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор, Златен век с печата на Симеон Велики – награда на Министерство на културата, Съвет на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на Уникалните селища в Европа дава – Официален почетен статут на институция с висок престиж и Обществено признание в областта на Културата и удостоява със значката – Златна книга – за принос към развитието на Българската култура – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” гр. Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *