Водещи новини Образование

Без книжни дневници и ученически бележници в 25 училища в област Добрич

В 25 училища на територията на област Добрич се въвеждат електронни дневници от новата учебна година, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Училищата, в които учениците вече няма да си купуват бележници, са основно в общинските центрове.

Електронният дневник е мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите. Така родителите ще бъдат информирани в реално време за оценките, отсъствията, забележките и други известия за техните деца. Продуктите са на различни компании, а в СУ “Стефан Караджа” в Каварна обаче е собствена разработка.

От частното средно училище “Леонардо да Винчи” в Добрич също обявиха въвеждането на Е-управление в училище и край на хартиените дневници и бележници. От учебната 2018- 2019 година в учебното заведение се въвежда е-дневник, който ще даде достъп на родители в реално време да проследяват напредъка на своето дете в училище. Всеки родител ще получи повече информация за работата със системата по време на първата училищно- родителска работна среща, посочват от гимназията.

Над 1000 училища в страната ще имат електронни дневници през новата учебна година, но в част от тях ще се работи и със старите книжни дневници, съобщи тези дни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му, електронните дневници са изключително полезни и се обмисля от догодина МОН да финансира всички училища за въвеждането им. Според него, трябва да се върви въобще към електронизация на документооборота – справки, обмен на информация, административни услуги, но при разработването на такава информационна система е важно да се внимава със сигурността на личните данни.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *