Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

18 април - Международен ден за опазване на паметниците на културата

18 април е Международен ден за опазване на паметниците на културата, който се отбелязва от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

На днешния ден празнуват и реставраторите - специалистите, занимаващи се възстановяване на съхраненото културно наследство.

От българските обекти в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, седем са културните паметници – Боянската църква, Мадарския конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древния Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско) и два природни – Национален парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”.

В списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица.

Културният туризъм остава сред водещите приоритети в рекламната стратегия на България. Световните тенденции показват, че интересът към пътуванията с цел опознаване на своята или чуждата култура и история нараства.

c