Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

100 години живот, изпълнен с любов - баба Маринка Андреева от Добрич (ВИДЕО)

В Деня на любовта една жена, която цял живот се е радвала на любовта на съпруга и близките си, отпразнува своя 100-годишен юбилей. За Маринка Андреева 14 февруари е специален, защото това не е само датата, записана като нейна рождена, но и защото на 14 февруари 1943 година, се омъжила за съпруга си Иван Андреев, с когото делили радости и скърби цели 60 години.

Баба Маринка споделя, че не е първата столетница в рода си. Стогодишнина достигнали сестра й и един от братята й.

Маринка Андреева е родена в с. Одринци, Добричко. До четвърто отделение учи в румънско училище в родното си село. След това сама се научава да пише и чете на български език. На 18-годишна възраст зеленооката хубавица, която е сред най-личните моми, се омъжва за Иван Андреев – най-образованият мъж в селото, един от първите възпитаници на Висшето търговско училище, днес Икономически университет Варна.

„Работехме и двамата, разбирахме се. При нас нямаше да се ревнуваме, да се намразяваме за прости работи. Живяхме скромно, обаче хубаво".

Маринка е неизменно до съпруга си и заедно преживяват и трудни за семейството години. Тя работи тежък физически труд като бригадир в завод „Жакард“ – Добрич. Неведнъж е удостоявана със званието „ударник на труда“.

„Обичахме се. За дребни работи не си търсехме кусури. Уважавахме се, обичахме се. Работехме, не ни мързеше. Каквато работа имахме, двамата си я работехме“, споделя Маринка Андреева.

„Тя е била пример за мен като един изключително трудолюбив и честен човек, който ни е създал една атмосфера на любов, уют, в която съм отраснала. С дядо ми са ми били пример за подражание като семейство. Бяха много задружни, имали са тежки моменти, но тя винаги е била до дядо ми. Той също много я обичаше. Целуваше я всяка вечер за лека нощ, караха се вкъщи кой да измие чиниите. Всеки казваше на другия да си почине, че той ще ги измие. Той винаги й казваше колко е хубава, изпращаше я на разходка и като й казваше, ти си най-хубавата жена за мен, имаш страхотна коса и я сресваше. Когато има такива отношения просто човек израства добър и щастлив“, разказа внучката Проф. Радосвета Андреева.

Днес баба Маринка се чувства чудесно на достолепната си възраст и определено младее за годините си. Винаги е била отлична домакиня и до днес с удоволствие посреща гости с неизменната широка усмивка на лицето си.

„За храна не съм претенциозна. Обичах повечето да си направя мусака. Да си направя сармички. Сармички обичах най-много. Сладко обичах много. Всяка седмица си правех нещо сладко. Тортичка ли ще е, някакви бисквити, аз си правех“, споделя столетницата.

Макар и на завидните 100 години баба Маринка няма досадни болежки. Не пие лекарства. „Пия аспирин, аналгин, такива работи“, споделя столетницата.

Загубила отдавна съпруга си и двете си деца Стоян Андреев и д-р Маргарита Байчева, отгледала двамата си внуци, баба Маринка сега се радва и на четирима пораснали правнуци.

„Пожелавам да се обичат, да си живеят добре. Най-много – да се обичат, да работят скромно да не лъжат, да не крадат“, споделя баба Маринка.

Питаме я каква е формулата й, за да стигне до 100 години. „Мъжа ми и децата ми“, категорична е баба Маринка.

Днес тя посрещна днес много близки и приятели, спомниха си заедно миналото и липсващите хора, помечтаха за предстоящите им години. На всички тя пожела здраве и дълъг живот, за да стигнат нейните 100 години.

c