Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

10 май - Световен ден на движението за здраве

С решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г., датата 10 май се обявява за Световен ден, посветен на инициативата на Световната здравна организация „Движението – това е здраве”. Призовават се страните-членки на Световната здравна организация всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Физическата активност притежава изключително мощен оздравителен потенциал, който продължава да бъде все още неизползван за голяма част от населението в съвременния свят:

-Намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти;

-Намалява повишеното артериално налягане;

-Подобрява коронарния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото чрез увеличаване на енергийните разходи, като се предотвратява затлъстяването;

-Намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2;

-Намалява загубата на костно вещество, като по-този начин се постига профилактика на остеопорозата;

-Подобрява физическата кондиция, намалява стреса и умората;

-Повишава производителността на труда, като прави ежедневната работа по-лека и приятна.

Физическата активност и спортът са особено важни за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на дооформяне пропорциите на тялото, на физическо и психическо съзряване. Редовната физическа активност при тях помага и за дълготрайно укрепване на организма - редовно спортуващите ученици имат намален риск от сърдечно-съдови заболявания, както и по-силни кости и мускули.  Спортът понижава и рисковете от психични разстройства - при физическа активност се повишават нивата на допамин в мозъка, както и помага за развиването на социални умения и заформянето на приятелски кръг.

 

c