Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Йорданка Костадинова, ПП-ДБ: Осигурихме 111 млн. лв. за инфраструктурни проекти в област Добрич

За 10 месеца правителството „Денков“ финансира 47 проекта за 111 милиона лева, при 3 проекта за петстотин хиляди лева през четирите години на последния кабинет „Борисов“

Когато нямаш от какво да се срамуваш можеш ясно и открито да поискаш подкрепата на хората. На 9 юни изборът ще бъде между ясното и честно разпределение на обществените пари в интерес на всички, което предложи управлението на кабинета „Денков“ или разпределението им според тесните партийни интереси, което помним от времето на кабинетите „Борисов“   

Вярвам, че ще получим подкрепата на хората, защото за десет месеца кабинетът, който изпълняваше програма на ПП-ДБ  успя да направи много повече от много предишни правителства и показахме, че обществените средства могат прозрачно да стигнат до всяка община, която сама да определя кои са най-важните й проекти. 

Това заяви Йорданка Костадинова, втора в листата на Продължаваме промяната  - Демократична България в област Добрич. Тя е народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание, избран от 8 Добрички многомандатен район. Областен управител на област Добрич от 13.07.2023 г. до 08.05.2024 г.

 

ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ НА ОБЩИНИТЕ

Лесно може да се направи сравнение - Правителството „Денков“, част от което бях и аз като областен управител, отпусна за 10 месеца - 111 804 171 лева (сто и единадесет милиона осемстотин и четири хиляди сто седемдесет и един лева)  За 4 години, при последния кабинет „Борисов“ за област Добрич бяха осигурени едва  524 804 лева. За три проекта.

Най-голямо финансиране при правителството, водено от акад. Николай Денков, получава областният център град Добрич. При управлението на Бойко Борисов от 2017 до 2021 година Община град Добрич е получила 0.00 лева, докато сега са осигурени 24 проекта  с 62 603 657 лв. финансиране. Сред тях са 8 609 000 лв. за Нов облик на централен пазар град Добрич и прилежащата му територия; 13 015 200лв. за Битова канализация в кв. „Рилци“ – етапи V и VI,  12 057 800лв. за реконструкция на вътрешно-разпределителна водопроводна мрежа за кв. Рилци;  3 708 700 лева за нова сграда на Детска градина № 12 „Щурче“,   1 458 600 лева за реконструкция на сградата на детска градина № 17 „Първи юни“,   2 040 000 лв. за укрепване на подпорна стена по ул. „Христо Ботев“ и прилежащото стълбище, реконструкция на ул. „Христо Ботев“ между бул. „Русия“ и бул. „Добруджа“;  1 889 700 лв. за основен ремонт и изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания при спортен комплекс "Добротица" и други.

Остава местните администрации да си свърши работата и да реализират заложеното в проектите, за което има подписани договори за финансиране.

 РЕМОНТ НА ПЪТИЩА

За 10-те месеца, в които бяха областен управител на Добрич правих възможното, за да  бъда полезна на хората. Според правомощията на институцията, която представлявах, работих за разрешаване на различните казуси и проблеми.

След встъпването ми в длъжност като областен управител на Добрич поканих всички кметове на общини в областта, за да се запознаем и да чуя от тях за проблемите, които имат и за чието решаване мога да съдействам. Като основен проблем се очерта състоянието на републиканската пътна мрежа. Проведох поредица от срещи с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заедно посетихме най-проблемните пътни отсечки.

Работих активно през настоящата година да бъдат отпуснати средства и в ремонтната програма на АПИ да влязат пътища от областта, които имат нужда от ремонт.  Така за 2024 година е предвиден за превантивен ремонт пътят Добрич-Албена. Път II-29 Добрич – Генерал Тошево – ГКПП Кардам тази година ще се възложи на инженеринг. Ще се обяви обществена поръчка, като фирмата, която спечели обществената поръчка, ще извърши проектирането и изпълнението, но реално ремонтът му ще се осъществи през следващата година.

Друг пътен участък, който ще се ремонтира тази година е Лясково-Козлодуйци-Добрич, който свързва много села.

До дни се очаква да се потвърди за превантивен ремонт пътят Добрич-Балчик, който се предвижда да бъде преасфалтиран.

За следващата година остава пътят Шабла – с. Българево, който е от фар Шабла до с. Българево. Той е в много лошо състояние, а през лятото там има много голям трафик, тъй като свързва морски дестинации. През 2025 г. ще се ремонтира и другата част на път II-27 Добрич-Владимирово.

Считам, че основният проблем, който трябва да се реши, е разширяването на пътя Добрич - Варна. Оказа се че никой през последните 10 години не е внесъл подобно искане. Затова поисках от АПИ изграждане на скоростен път Добрич Варна, като средствата за проектирането му вече са заложени в бюджета на АПИ и има реална възможност работа по него да стартира още през 2025 г.

ДОСТЪПНА СРЕДА

Реших един дългогодишен проблем, свързан с достъпа за хора с увреждания до администрацията на здравната каса. Оказа се, че от 24 години  гражданите, нуждаещи се от услуга от РЗОК, трябва да се изкачват пеш до 4-ия етаж. Това трябва да направят също трудно подвижните възрастни, хората с двигателни увреждания и майките с детски колички. Сградата, в която се помещава РЗОК, не разполага с асансьор. Иззехме помещението на партерния етаж, стопанисвано дотогава от КНСБ, макар от години да не се използва от синдиката. РЗОК получи заповед и договор за ползването му. С НЗОК договорих да се отпуснат средства за ремонт на помещението. Така РЗОК ще може да се настани в помещението и да изгради достъпен дори за хората със специални потребности Център за обслужване на гражданите на Здравната каса в града. 

ЕКОЛОГИЯ

В светлината на сериозната ситуация с наводненията в страната с особено внимание проследих ситуацията с непочистените дерета, извън  населените места. Като Областен управител поставих въпроса за почистването на коритото на река Батовска, което не се е случвало от десетилетия. Назначена от мен комисия извърши обход на деретата и въз основа на констатациите й актуализирахме проекта за почистване на река Батовска. Още през януари тази година изпратихме искане за финансирането му до Междуведомствената комисия на стойност 4 100 000 лева. След това трябва да се проведе обществената поръчка.

ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ НА АКТОВЕТЕ

Като Областен управител мое задължение беше да следя за спазване на законосъобразността на актовете на местните власти. В тази връзка съм спряла и върнала за повторно разглеждане незаконосъобразни решения на общинските съвети. Водихме добра комуникация в абсолютно всички общини и сме успявали определени проблеми да ги решаваме буквално „в движение“, за да не се допуска забавяне на някои неотложни решения. 

Едно от последните спрени решения беше това за новите размери на заплатите на кмета, екипа му и общинските съветници в Добрич. Върнала съм решението, тъй като според Закона за местното самоуправление и местната администрация то е незаконосъобразно. Мотивите бяха няколко – не е входирано от кмета, докладната е внесена в Общинския съвет без нужните мотиви. Освен това увеличението на възнагражденията не е разчетено в бюджета на Община град Добрич, а това са близо 5 милиона лева. Въз основа на това спиране до момента така увеличеното възнаграждение на кмета, екипа му и общинските съветницикмета, не са изплащани. 

За 10 месеца българското общество успя да си поеме въздух и да види, че има и друг път България да се движи напред. С работата си ние от „Продължаваме промяната – Демократична България“ показахме как може да се управлява честно, в името на гражданите и бъдещето на децата ни. Показахме, че демокрацията е по-силна от всеки опит за авторитаризъм.

Затова вярвам, че на 9 юни честните и свободомислещи хора на България ще ни подкрепят с номер 14 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c