Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Зеленски посочи основните теми, които трябва да бъдат обсъдени на срещата на върха за мир в Швейцария

Участниците в срещата на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария, ще разгледат възможността за връщане на военнопленници във формат "всички срещу всички", на незаконно задържани от Русия украински цивилни, както и въпроси, свързани с ядрената безопасност и продоволствената сигурност, предаде Укринформ, като цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.
"Ще можем да предприемем първите стъпки по отношение на аспекта "размяна на всички срещу всички", по отношение на връщането на нашите деца у дома, както и на депортираните украинци. Важен момент са и ядрената безопасност и продоволствената сигурност", каза той.
Страните, които искат мир, ще присъстват на срещата на върха, заяви украинският държавен глава.
Зеленски подчерта, че руският президент Владимир Путин, трябва да бъде "поставен на мястото си", защото той няма да се спре в Украйна.
"Как можем да направим това? Не е достатъчно на бойното поле. Русия е страна с голяма територия. Те ще окажат натиск върху народа си, независимо дали иска да се бие, или не", заяви президентът на Украйна.
Според Зеленски освен военен компонент, за победа над Русия е необходим и политически компонент. Част от тези усилия е и срещата на върха за мир.
Световната среща на върха за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария. Страните, които ще вземат участие, ще разработят обща преговорна позиция, преди да я предадат на Русия, припомня Укринформ.
Украинската формула за мир е дипломатически механизъм, предложен от Киев с цел постигане на справедлив завършек на войната, разпалена от Русия. Нейните компоненти включват радиационна и ядрена безопасност, продоволствена и енергийна сигурност, освобождаване на всички затворници и депортирани, прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, трибунал за виновните и компенсация за щетите, противодействие на екоцида, предотвратяване на ескалацията и фиксиране на края на войната.
Зеленски обеща, че силите на Киев ще си върнат инициативата, веднага щом получат обещаните нови доставки с оръжия. Той отбеляза, че Москва се е възползвала от недостига на оръжия сред украинските сили и е струпала повече сили в северната и източната част на страната.
Но те "не се справят толкова добре, колкото си мислеха", добави той.
Пристигането на обещаните оръжия ще отнеме седмици и месеци, подчерта Зеленски, като добави, че в момента украинските сили получават оръжия, произведени в Украйна.
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че ЕП очаква, че всяка от 27-те държави членки на ЕС, ще признае, че Украйна е изпълнила критериите, необходими за получаване на членство. Тя напомни, че процесът на разширяване изисква кандидатстващата страна да изпълни всички поставени критерии, но държавите членки също трябва да признаят факта, че тези критерии са изпълнени.
Този процес няма да бъде лесен и пътят към признанието е уникален за всяка държава. "Но как бихме могли да погледнем украинците в очите, след като сме им казали, ще бъдем с вас на всяка крачка по пътя, и след това вие стигате до следващата стъпка, а ние не го правим. Това за мен не би било приемливо", подчерта тя.
Мецола добави, че е "предпазлива оптимистка" и подчертава важните етапи, които Украйна е извървяла по-рано от всяка друга страна. Тя увери, че Европейският парламент ще продължи да помага на Украйна да се доближи до ЕС, заедно с Върховната рада, която ще хармонизира вътрешното законодателство с европейското право.

c