Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

В ОбУ "Д-р Петър Берон" в с. Коларци се проведе последната образователна работилница

В ОбУ "Д-р Петър Берон" в с. Коларци се проведе последната образователна работилница от застъпническата кампания, която се проведе в периода февруари – юни 2023 г. сред местната общност в община Тервел. Нейната цел е насърчаване участието на гражданите в реализирането на регионални политики. Те се осъществиха по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

В община Тервел се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до Регионалното депо за отпадъци в Стожер е скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Целта на кампанията е информацията да стигне до повече хора, за да се намалят количествата, изпращани на регионалното депо, да се оптимизира разходваният публичен ресурс и най-вече - да се покаже колко полезен може да бъде растителният отпадък за нашите ниви и градини. 

 Ученици и учители от ОбУ "Д-р Петър Берон" научиха какво се случва по време на компостирането. Компостирането е процес на преработка на материали от растителен произход, извършвана последователно от различни групи макро- и микроорганизми. Благодарение на техния усърден труд,  биоразградимите отпадъци постепенно се разлагат. Компостът се превръща в “живо същество”, което диша, загрява се и накрая узрява. Различните микроорганизми - бактерии и червеи, променят веществата в купчината, тяхната форма, цвят и свойства, и така създават нови вещества и хумус,  полезни за почвата. 

От управиителя на Регионалното депо за ТБО  Стожер Теодора Петкова те узнаха още какви продукти могат да се компостират, в какво може да компостираме, колко време продължава компостирането и кога компостът е готов.

Учебното заведение получи от Регионалното депо Стожер скован компостер, както и вече готов компост.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c