Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

В Деня на Европа БТА поставя началото на завършването на процеса по изграждането на пълна кореспондентска мрежа в цяла България, заяви Кирил Вълчев

Българската телеграфна агенция ще открие Национален пресклуб в Монтана. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът Златко Живков подписаха днес договор, според който общината ще предостави пространство за разкриване на кореспондентско бюро с Национален пресклуб в областния град. Събитието се състоя в Националния пресклуб на БТА в София.
Днес, в Деня на Европа, можем да обявим, че БТА поставя началото на завършването на процеса по изграждането на пълна кореспондентска мрежа с кореспондентски бюра в цяла България, заяви Кирил Вълчев. 
Той отбеляза, че пресклубът ще се изгради в емблематично помещение, историческа сграда, в самия център на града, като къщата ще се превърне и в дом на медиите в Монтана. Той отбеляза, че там е и общинското радио. Кирил Вълчев благодари на "Български пощи", които са дали съгласие БТА да използва сградата, която е тяхна собственост и е предоставена за ползване на общината.
Вълчев съобщи, че заедно с кмета Живков  планират откриването на пресклуба да се състои на празника на Монтана, който ще бъде тържествено отбелязан на 24 юни, в деня след Петдесетница, на Свети Дух.
"Страшно много се радвам и оценявам големите усилия, които положи г-н Вълчев, за да може на картата на цяла България БТА да стигне до всеки дом и то непосредствено до всяка къща", посочи кметът на Монтана Златко Живков. Той отбеляза, че една от най-ценните награди, които е получил от БТА през 2013 г. във Видин, е "Бялата птица" за значим обществен принос. 
Кметът изрази надежда, че през следващия месец, на Петдесетица, ще може да каже на генералния директор на БТА Кирил Вълчев и на екипа на агенцията в Монтана : "Добре дошли в икономическия, географски, спортен и културен център на Северозапада, с най-добри показатели от всички в целия район". Той очаква, че в рамките на малко повече от месец - до 24 юни, ще се положат усилия, за да може сградата в идеалния център на Монтана, която е паметник на културата, да бъде брандирана и с БТА. Това е едно добро партньорство и смятам, че новините ще стигат още по-бързо навсякъде, каза Живков.
Генералният директор на БТА посочи, че голямата цел на националните пресклубове и присъствието на кореспонденти на БТА в градове като Монтана е хората, които живеят там, да имат достатъчно информация за случващото се в тях. „Гражданите да имат усещането за това, че новините от техния град са и национални, и европейски новини. Монтана е част от Европа и това трябва да се повтаря всеки ден в информационните емисии на националната информационна агенция на България. Защото голямата цел е да задържим хората, които са склонни да отидат в чужбина или да се преселят в друг голям град", каза Вълчев. Монтана е Европа и националният ни пресклуб ще го показва непрекъснато, включвайки и вас, и останалите граждани в града в общите дебати, които организираме, включително и по европейски теми, допълни Вълчев. Той припомни, че днес такъв дебат се състоя в  Пловдив. 
Кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че на 24 юни, освен че ще бъде открит пресклуб на БТА, ще бъде открит и обновеният, реконструиран център на Монтана. Той добави, че градската среда е силно променена и няма общо с предишния център. Живков отбеляза, че в града има 600 декара зелени площи и множество водни обекти, фонтани. „Има всички елементи за едно по-различно качество за живот“, каза той.
По време на събитието генералният директор на БТА Кирил Вълчев подари на кмета на Монтана Златко Живков книгата “История на БТА (1898 - 2023)” по повод 125-годишнината на агенцията. Вълчев отбеляза, че в нея се съдържа специална страница за Монтана. Той също така подари на кмета и монетата, която Монетният двор на Българската народна банка направи за 125-годишнината на БТА, както и пощенската марка от "Български пощи" по същия повод.
"С подписването на този договор мрежата в областните градове от национални пресклубове ще бъде напълно завършена. Ние имаме национални пресклубове в 26-те областни града, извън София, това е 27-ят национален пресклуб", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. 
Той припомни, че първият извън София е отворен през 2003 г. от предшествуника му Максим Минчев. "През 2020 г. БТА имаше 11 такива пресклуба в областни центрове. Сега, три години и половина по-късно, за щастие, БТА ще присъства във всички областни градове. Отделно имаме още четири пресклуба в необластни центрове – Казанлък, Самоков, Свищов и Петрич. Планираме отваряне на пресклуб в Троян, където общината ни предостави подходящо помещение в самия център на града и назначихме постоянен кореспондент. Пресклуб ще имаме и в Гоце Делчев, там търсим най-доброто решение с кмета, както и планираме още през тази година пресклуб в Панагюрище. Към настоящия момент ние имаме 30 пресклуба в България, 31-ят ще бъде в Монтана", допълни Вълчев. 
Имаме шест пресклуба извън страната, три в столици на съседни страни- в Скопие, Република Северна Македония, Букурещ, Румъния, и Анкара, Република Турция. Национални пресклубове има и в места с големи български общности – Босилеград в Сърбия, Тараклия в Молдова и от миналата година в Одеса, Украйна, където, по думите на Вълчев имаме голяма българска общност, според официалното преброяване около 150 хиляди българи живеят в областта, от тях 50-60 хиляди в самия град Одеса. 
Отделно имаме национален пресклуб на остров Ливингстън, в българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и пътуващ пресклуб на борда на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), отбеляза Вълчев. 
Имаме и още един непостоянен пресклуб, това е пресклубът на книгата - по време на панаирите на книгата. Заедно с асоциация „Българска книга“ отваряме на различни места, вече имаше в София, предстои и на следващия Панаир на книгата да отворим такъв пресклуб, допълни той. 
Планираме пресклубове на Балканите, в съседните страни - в Белград и в Атина. И обсъждаме отварянето на Национален пресклуб в Брюксел, където БТА от години има постоянен кореспондент, който няма собствен офис, нито пресклуб, посочи Вълчев. 
Можем да кажем, ако броим и пресклуба на Панаира на книгата, че с Монтана ще имаме вече 40 пресклуба. Без него са 39 постоянни пресклуба", обобщи Кирил Вълчев.
Генералният директор на БТА припомни, че агенцията присъства в Монтана от началото на 80-те години, като е имало моменти в историята, в които кореспондентът е бил във Враца. По думите му това е нечестно спрямо град със сериозна история като Монтана, област със забележителни места. „Необходимо е пълно отразяване на всички събития, които се случват в града и областта“, каза Кирил Вълчев.

c