Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията

Украйна реши да позволи на някои затворници да се запишат на доброволна военна служба заради недостига на войници след пълномащабното нахлуване на Русия преди повече от две години, съобщиха днес украинските медии, цитирани от ДПА.
Въпреки това, за разлика от Русия, която мобилизира десетки хиляди затворници, включително убийци и осъдени за изнасилвания, в Украйна на излежаващи присъди за такива престъпления няма да бъде позволено да се запишат в армията.
Дилъри на наркотици, хора, излежаващи присъди за тежки корупционни престъпления, бивши депутати, министри, високопоставени държавни служители, както и осъдени за престъпления срещу националната сигурност също няма да могат да служат във въоръжените сили.
През първите месеци на войната Русия мобилизира хиляди затворници, включително и такива, които са били осъдени за жестоко насилие, в замяна на освобождаването им от затвора след отбиване на военната служба.
Имало е случаи, в които тези осъдени престъпници са извършвали отново престъпления, свързани с насилие, след освобождаването им от армията, отбелязва ДПА.
Според новия закон в Украйна затворниците могат да постъпят в армията, ако оставащата им присъда е не повече от три години. Те трябва да служат в отделни части под охрана, обясни депутатката Олена Шуляк.
Военната служба не приключва с изтичането на присъдата, а с края на договора или с общата демобилизация.
Украйна се опитва да се пребори с недостига на войници на фронта с няколко нови закона. Например наборната възраст беше намалена, а регистрацията на наборници беше подобрена.

c