Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории, видеозаснемане и монтаж, игри, театрални постановки и майсторски класове са част от инициатива “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”. В нея ще се включат над 500 български ученици на възраст между 13 и 18 години, съобщават от европейската мрежа на културните институти EUNIC, българският EUNIC клъстер и „Арте урбана колектив“.
По думите им целите на инициативата са екообразование и окуражаване на младите хора от различни точки на страната да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион.
Проектът ще се проведе във Видин, Троян и с. Кърпачево, и ще протече на три етапа във всяко населено място, уточняват координаторите Еви Карагеоргу и Ралица Асенова.
През първия етап, на младежите от Кърпачево (15-16 май), Видин (27-28 май) и Троян (28-29 май) ще бъдат представени прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални и обществени послания. Те ще въведат учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата, ще им представят съвременен и творчески прочит на значението им. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар със специален гост, свързани с филмите. Те ще дадат възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат с тяхното населено място.
Сред избраните заглавия, които ще бъдат част от проекта са Flores (Цветя) на португалския режисьор Жорже Жакоме, филм за инвазията на едно цвете. Хортензии завладяват португалски острови и принуждават изселването на населението. „Пътят винаги е различен” (Австрия) на известния документалист Оливер Реслер е за окупацията на една гора от хора, които искат да спрат нейното обезлесяване от енергийна компания. 
„Аз съм Грета” (Швеция/Германия/Великобритания) е историята на една от най-известните активистки, бореща се за политически промени в името на планетата ни, „Когато доматите срещнаха Вагнер” (Гърция, реж. Мариана Економу) - е за възрастни хора в Гърция, които искат да станат част от световната икономика с тяхното производство на био домати. „Синият тигър” (Чехия, реж. Петър Укропец) е за момиче, което иска да спаси ботаническата градина в града, в който живее. В програмата са включени още документални, експериментални и анимационни филми от Унгария, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Италия, Германия.
След прожекциите и дискусиите, учениците ще имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери – в Троян (1-5 юли), Кърпачево (8-12 юли) и Видин (19-23 август). В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. Гост-ментори ще бъдат кинорежисьорката Слава Дойчева – театралният режисьор, актьорът Димитър Узунов, както и Даниел Симеонов и Мария Дачева – експерти в програма „Кино в училище” на „Арте урбана колектив“. 
Финал на „Научи, разкажи, заснеми!” ще се състои тази есен и ще представлява цял ​​ден, посветен на опазването на околната среда.  Програмата ще включва събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема.

c