Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Три български компании ще получат подкрепа от Европейския иновационен съвет, каза Милена Стойчева

Три български компании са одобрени да получат подкрепа от Европейския иновационен съвет (ЕИС), съобщи днес във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева. Тя припомни, че програмата на ЕИС е с бюджет 10 милиарда евро до 2027 година. Средствата са за финансиране на иновативни компании, които със своите решения ще могат да изведат Европа на предни позиции като конкурентоспособност. Трите български фирми са създали решения на световно ниво и са новият добър пример за работа, посочи Стойчева.
Министърът в оставка говори днес пред участниците в конференцията "Време е за Update", чийто домакин е Икономическият университет във Варна. Форумът е заключителен за едноименната национална кампания, част от Европейската година на уменията. Той бе организиран по програма "Развитие на човешките ресурси" в партньорство с Областната администрация в крайморския град и Икономическия университет.
Стойчева посочи, че темата за изграждане на умения е ключова за нашето време на икономика на знанието. Човешкият интелект - естественият, трябва да изпреварва изкуствения, посочи министърът в оставка и подчерта, че иновациите всъщност са хоризонтална политика и изискват взаимодействие между бизнес, наука, академична общност, институции, граждански сектор. 
Програмата за насърчаване на отношенията между бизнеса и науката за интелигентна специализация и конкурентоспособност разполага с 300 милиона лева, припомни Стойчева. По думите й за други 25 милиона лева малките и средни компании могат да кандидатстват за ваучери за иновативни решения и въвеждане на нови бизнес модели.
172 милиона лева са осигурени като допълнителен ресурс за устойчивото развитие на подхода с изграждането на партньорства между наука, образование и бизнес, каза още Стойчева. Пред младите хора на конференцията тя подчерта, че има програми, по които ще се влагат средства в интелектуалния капацитет, в създаването на центрове за развитие на нови продукти и услуги, на сектори с висока добавена стойност. На подпомагане могат да разчитат и компаниите, които създават иновации, правят нови изследвания, създават прототипи, извършват технологични трансфери или изграждат нови бизнес модели.

c