Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Справка за Унгария преди евроизборите

В периода 6-9 юни 2024 г. в страните членки на ЕС ще бъдат произведени избори за Европейски парламент – първите след излизането на Великобритания от съюза.
БТА представя справка за Унгария:
 
Територия:  93 012 кв. км (по данни на Евростат)
Население: 9 597 085 (2023 г. по данни на Евростат)
БВП на глава от населението: 14 360 евро (2022 г. по данни на Евростат )
Дата на изборите: 9 юни 2024 г. 
Право на глас имат: За Европейски парламент в Унгария могат да гласуват унгарските граждани, които са навършили 18 години в деня на изборите или са сключили брак, преди да навършат 18 години, унгарски граждани или граждани на ЕС, законно пребиваващи в Унгария, унгарски граждани, които не живеят в Унгария или в страна от ЕС и граждани, които не са с отнето право на глас със съдебно решение.
Минимална възраст за гласуване (кой може да гласува): 18 години
 Задължително ли е гласуването: не
Как и къде може да се гласува: Унгарските граждани и гражданите на страни от ЕС гласуват лично в избирателна секция по местоживеене. Унгарските граждани, които живеят в чужбина, но нямат официален адрес в Унгария, не могат да гласуват за унгарските листи. Те могат да подадат гласа си по пощата, както и унгарските граждани, които живеят в страната, но нямат официален адрес. Гражданите с официален адрес в Унгария, които искат да гласуват в чужбина, могат да го направят само в избирателни секции, организирани от унгарско посолство или консулство в съответната страна.
Избирателни райони: Един
Избирателен праг: 5 процента
Преференциално гласуване: не
Минимална възраст за кандидатиране за евродепутат: За евродепутати в страната могат да се кандидатират унгарски граждани с право на глас или граждани на страни от ЕС, които живеят в Унгария. Кандидатите могат да се включват в партийни листи.
Брой евродепутати до момента: 21
Брой евродепутати в новия състав на ЕП (след изборите): 21
Разпределение на местата в ЕП в момента: Петима евродепутати в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, двама в група „Обнови Европа”, един евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП), тринадесет независими членове – 13 от ФИДЕС (след изключването на евродепутатите от партията от групата на ЕНП) и един от Йобик.
Партии, които ще се явят на евроизборите, и към кое семейство принадлежат: Националната избирателна служба (НИС) на Унгария е издала номинационни формуляри на 16 номиниращи организации за изборите за Европейски парламент (ЕП) през 2024 г. От тях 13 номиниращи организации са обявили листи, съобщи НИС на 6 май. Две от тях – Партия Нова алтернатива и Народна партия, не са изпълнили изискванията за регистрация на листите. За регистрация на листите за кандидати за ЕП се изискват 20 000 валидни препоръки от избиратели, които партиите трябваше да съберат в периода 20 април – 3 май 2024 г. Избирателите попълват формуляр с препоръка, подписан собственоръчно с име, личен идентификационен номер и адрес в Унгария.
Партиите, обявили листи за евровота, са:
ФИДЕС – Унгарски граждански съюз и Християндемократическа народна партия (FIDESZ) 
Демократическа коалиция – Унгарска социалистическа партия – Диалог – Партия на зелените (в групата на Прогресвиния алианс на социалистите и демократите в настоящия ЕП)
Партия 2RK - Második Reformkor Párt
Унгарска народна партия на всички - Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN)
Партия Momentum Mozgalom - Momentum 
Йобик – консерватори
Партия Уважение и свобода - Tisztelet és Szabadság Párt – TISZA
MEMO - Megoldás Mozgalom
Зелена партия на Унгария – LMP
Унгарска партия на двуопашатото куче – Magyar Kétfarkú Kutya Párt – MKKP
Движение „Наша родина” - Mi Hazánk Mozgalom, MHM
Партия „Нова алтернатива” - Új Alternatíva Párt
Народна партия - Nép Pártján
Националната избирателна комисия (НИК) към 6 май е регистрирала за евровота ФИДЕС, Движение „Наша родина”, Партия „Уважение и Свобода” и Momentum. На следващото заседание на НИК предстои да се вземе решение за регистрация на останалите обявени листи.
 
Кандидати:
Водачите на листите са, както следва: 
ФИДЕС – Тамаш Дойч
Демократическа коалиция – Унгарска социалистическа партия – Диалог – Партия на зелените – Клара Добрев
Momentum – Анна Донат
Партия „Уважение и свобода” – Петер Мадяр
MEMO – Хусар Виктор Денеш
LMP – Петер Унгар
2RK – Вона Габор
MMN – Марки-Зай Петер
Йобик – Петер Рона
MKKP – Ле Мариета
„Наша родина” – Ласло Торочка
„Нова алтернатива” – Шандор Уйхей
Народна партия – Петер Якаб
 
Кога ще започне публикуването на резултатите:  Екзит пол се очаква след приключване на изборния ден в 19:00 часа местно време на 9 юни. Официалните резултати ще бъдат обявени от НИК след преброяване на гласовете.
 

c