Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Справка за Полша за евроизборите

В периода 6-9 юни 2024 г. в страните членки на ЕС ще бъдат произведени избори за Европейски парламент – първите след излизането на Великобритания от съюза.
БТА представя справка за Полша:
Територия: 311 928 квадратни километра.
Население: 36 753 736 души.
БВП на глава от населението: 28 200 евро, по данни на Евростат за 2022 г.
Дата на изборите: 9 юни 2024 година.
Минимална възраст за гласуване (кой може да гласува): 18 години. 
Задължително ли е гласуването: не.
Как и къде може да се гласува: Гласува се по пропорционални листи, възможно е да се гласува в страната по постоянен адрес и във основа на избирателните списъци, както и в чужбина при определени условия: ако има поне 15 регистрирани гласоподаватели, се създава избирателна секция. Подаването на заявление трябва да е не по-късно от 5 дни преди датата на вота. Гласуване по пощата е възможно само за лица с увреждания, които упражняват правото си на глас по постоянен адрес. За такива лице е възможно и гласуване с придружител. Онлайн гласуване не е разрешено. В България постоянно живеещи поляци, които са около 6 000, могат да гласуват в изборна секция в посолството в София, както и в избирателна секция в почетното консулство на страната в Несебър (Консулският окръг обхваща общините Бургас, Варна и Добрич).
Избирателни райони: В Полша има 13 избирателни района, обособени по географски признак.
Избирателен праг: 5 процента.
Брой евродепутати до момента: 52.
Брой евродепутати в новия състав на Европарламента: 53.
Разпределение на местата в ЕП в момента: Европейски консерватори и реформисти – 27, Европейска народна партия – 16, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите – 7, Зелените/ЕСА – 1, независими – 1.
Партии, които ще се явят на евроизборите и към кое семейство принадлежат: „Право и справедливост“ (Европейски консерватори и реформисти), Гражданска платформа (Европейска народна партия, Обнови Европа, „Зелените\Европейски свободен алианс), „Левица“ (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), „Конфедерация“ (не е към определено семейство, досега не е била представена), „Трети път“ (ЕНП/Обнови Европа).
Водещи кандидати: Малгожата Гошевска („Право и справедливост“), Марчин Кервински (Гражданска платформа), Роберт Бедрон („Левица“), Кристиан Камински („Конфедерация“), Михал Кобоско („Трети път“). 
Кога ще започне публикуването на резултатите: Екзитполове и предварителни резултати се очакват след приключване на гласуването вечерта на 9 юни. 

c