Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Шолц разкритикува "малодушното нападение" срещу високопоставена представителка на партията му в берлинска библиотека

Германският канцлер Олаф Шолц осъди днес "малодушното нападение", при което високопоставена представителка на неговата социалдемократическа партия беше ударена по главата в библиотека в столицата Берлин, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е била поредната от поредица атаки срещу политици в последно време - в момент, когато Германия се подготвя за предстоящите другия месец избори за Европейски парламент.
Берлинската сенаторка и бивш кмет на германската столица Франциска Гифай е била леко ранена и откарана в болница, където останала за малко, след като мъж я ударил отзад с чанта, в която имало някакъв твърд предмет.
Задържан е 74-годишен заподозрян, който вече е познат на полицията за престъпления от омраза и неуточнени инциденти срещу държавната сигурност. Смята се, че мъжът има и психични проблеми, съобщиха от полицията.
Вчерашното нападение съвпадна с извънредна среща на германските провинции на министерско равнище, на която бе отправен призив за по-голяма полицейска защита на политиците, след като броят на вербалните и физическите атаки нарасна рязко преди европейските и местните избори тази година.
"Нападенията срещу Франциска Гифай и други политици са възмутителни и малодушни", каза Шолц. "Насилието не е част от демократичните дебати. Достойните и разумни хора ясно му се противопоставят - и те са мнозинство!", написа той в социалната мрежа "Екс".
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в германската столица, където участва в партийна конференция, заяви, че извършителите трябва да бъдат изправени пред закона.
"Трябва да защитим от нападения всички, които се застъпват за нашето демократично общество и нашата страна - без значение към коя партия принадлежат", призова Фон дер Лайен. "Ако тези хора вече не са в безопасност, тогава и нашата демокрация вече не е в безопасност", предупреди тя.
При друг инцидент вчера - в Дрезден, били арестувани двама души, след като член на „Зелените” беше бутнат и наплют, докато разлепвал предизборни плакати, два от които са били свалени, съобщи полицията.
По-рано двамата заподозрени са били забелязани в група хора наблизо и били чути да крещят хитлеристки поздрави, съобщи полицията.

c