Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

С протест и шествие бе отбелязана годишнината от загубата на Ани и Явор, блъснати на пешеходна пътека в София

С протест и шествие срещу войната по пътищата бе отбелязано навършването на една година от загубата на Ани и Явор, блъснати от автомобил на пешеходна пътека на столичния булевард „Сливница“. Техни близки, приятели и граждани, изразяващи съпричастност, се събраха на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Явор“, където на 9 май 2023 г. се случи инцидента. Протестиращите запазиха минута мълчание в тяхна памет, но и в знак на почит към всички загинали и пострадали при пътни инциденти, призовавайки институциите за адекватни действия. 
„Призоваваме институциите да бъдат до нас, с още повече инициативи, с още повече желание за бързи промени. Имаме подкрепа, правим срещи, но реални резултати, за съжаление, нямаме“, каза пред протестиращите майката на загиналата Ани. 
Днешната инициатива е съвместна между Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“. Представителят на инициативния комитет Жулиета Михайлова призова за изразяване на нетърпимост към войната по пътищата, която, по думите ѝ, продължава да отнема много човешки животи и да оставя след себе си много ранени и пострадали. 
Организаторите отказаха да коментират хода на съдебното производство срещу шофьора на автомобила, като посочиха, че „днес не е денят за това“. Според тях на днешния ден трябва да се отправи силен призив към обществото за отговорност на пътя и апел към институциите за активна работа за повишаване на безопасността на движението. 
Протестът завърши с мирно шествие до кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Константин Величков“.

c