Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Рецепти от Празника на гърнетата в албум „Кулинарните маршрути на община Крушари“ (ВИДЕО)

„Празникът на гърнетата-кулинарната академия на Добруджа“ се превърна в разпознаваема марка на община Крушари като майсторско съчетание на фолклорни традиции и кулинария. По своя характер Празникът е уникален за Добруджа, тъй като във философията му е заложено издирването и възпроизвеждането само на автентична местна кухня. Читалищни колективи от региона се състезават в различни категории за най-добре приготвени и представени местни храни и напитки. Празникът залага на истинската, неподправена от модерността храна, като едно от специфичните условия към участниците ястията да са придружени и с рецепти.

„Проектът е пряко свързан с Празника на гърнетата кулинарната академия на Добруджа. През 2023 година бяха 13 години от стартирането на този празник, от първото му издание. Тъй като през годините в проекта се добави нова стойност, добавиха се нови идеи,….решихме по повод и 15-ото му издание, тъй като предполагам, че ще минат две години, докато финализираме всички процедури по този проект, да изготвим един кулинарен албум, кулинарна енциклопедия“, сподели Димитрина Петрова, директор на Дирекция РРХД Община Крушари.

Проектът „Кулинарните маршрути на община Крушари“ се реализира по Подмярка  „Подкрепа за поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство в територията„ чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на Местната инициативна група „Тервел-Крушари“. Бенефициент е Община Крушари, като общата стойност на разходите е 30 000 лв., 100% безвъзмездна финансова помощ. Това ще даде възможност награждаваните и най-оригинални рецепти, събирани повече от десетилетие, да бъдат включени в специален кулинарен албум „Кулинарните маршрути на община Крушари“, като същите ще бъдат придружени и от богат снимков материал, илюстриращ приготвянето на храната или крайния продукт.

„В тази кулинарна енциклопедия искаме да съберем всички отличени в изданията на празника рецепти, заедно със снимков материал. Предвиждаме при възможност да имаме и видео към някои от най-специфичните ястия, приготвени в нашия регион,  което видео да показва пряко самата подготовка и крайния продукт на кулинарната продукция“, каза още Димитрина Петрова.

Албумът ще бъде богато илюстрован със снимки от различни издания на Празника, като в него ще бъдат включени и резултатите от проведено проучване и изследване на особеностите на местната кухня в община Крушари в контекста на добруджанската кухня.  

„Като увод в него ще има, едно сериозно изследване на спецификата на местната кухня, защото тя не е само българска, регионът ни е смесен. И ние имаме рецепти през годините, които са печелили награди и които са пряко свързани с турската кухня, в областта на сладкишите са ненадминати майсторки. Имаме много хубави татарски ястия с месо и тесто, които също ще намерят място в албума, и типичните за региона супи, чорби, ястия постни и местни, и най-вече, тъй като краят ни е такъв, специален раздел ще бъде отделен на хляба – обредните хлябове, пити, краваи, за които жените, които участват ежегодно в конкурса, също са ненадминати майсторки“, добави тя.

През изминалите години домакини на кулинарното събитие са били селата Зимница,  Телериг, Коритен, Александрия и Крушари. Издания от кулинарната надпревара са провеждани както на селски мегдани, така и под открито небе-в гори или сред природата край местни забележителности. Затова проектът включва и доставка на сгъваеми дървени маси и столове, които да се ползват при провеждане на фестивалния ден на открито.

c