Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Продължава окупацията на университети от пропалестински студенти в Белгия

Окупацията, предприета в два университета в Белгия с искания в защита на палестинците, продължава и днес, съобщиха местни медии. Сгради на университета в Гент бяха блокирани в понеделник от стотина студенти, а от вторник към протеста се присъединиха близо 300 техни колеги от Брюкселския свободен университет.
В Гент се предвиждаше днес протестните действия да бъдат прекратени, но студентите са решили да продължат окупацията, защото не е прието искането им за разговор с управата на учебното заведение. Студентите настояват университетът да прекрати всякакво взаимодействие с организации от Израел. Университетското ръководство съобщи, че преразглежда всички договори с израелски партньори, сключени след 2018 г. и не са открити споразумения с организации, свързани с тежки нарушения на човешките права в Газа и източната част на Йерусалим.
От ръководството на Брюкселския свободен университет посочиха, че ще прекратят два договора с израелски организации за развитие на изкуствения интелект. Това решение се основава на извършен преглед на сключените общо седем споразумения между висшето училище и външни организации в областта на научните изследвания, финансирани със средства от ЕС. От университета допълват, че нито една от научните разработки не предвижда военно приложение.

c