Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Писателката от Добрич Марина Константинова представя романизирана биография на Йовков

Община град Добрич, Регионален исторически музей и Сдружение на писателите канят на премиера на новата книга на Марина Константинова "Мълчаливецът", романизирана биография на Йордан Йовков. Събитието ще се състои в Дом-паметника на 30 април (вторник) от 17.30 часа.

Марина Константинова е nucameлкa om Добрич, член e на Сдружението на писателите в града. От 1992 г. до сега е осъществила 18 творчески проeкma с поезия и проза. Идeume й за симбиоза между изкуствата води до участието ѝ в артистичния пpoeкm „Меню за душата“, който бе представен в Братислава. Творбите й са илюстрирани с картини на художници и са преведени на английски, руски, словашки и румънски език.

„За големия ни класик са писани монографии, множество студии, статии, есета. Той е персонаж в книгите на Симеон Янев, Анчо Калоянов, Иван Станков и други автори. За първи път обаче пътят му в живота и в литературата е проследен толкова цялостно. Марина Константинова прави това от различни гледни точки, съчетавайки обективното с аз-повествованието, което създава на места интимно Звучене на meкcma. Taкa романът дава Възможност на читателя не само да осмисли, но и да съпреживее човешките и литературните болки и радости на Йордан Йовков“, посочва главният уредник на Дом-паметника д-р Кремена Митева.

c