Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

ПГЗ “Тодор Рачински” в Генерал Тошево започна учебната година с 295 ученици (СНИМКИ и ВИДЕО)

От тази година гимназията е Център за високи постижения в професионалното образование и обучение

Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински” в град Генерал Тошево за поредна година посрещна своите ученици в една от най-модерните учебни бази в страната. 295 ученика от цялата област Добрич се обучават в училището, като 81 ученика, разпределени в 3 учебни класа прекрачват прага на иновативната гимназия за първи път.

Осмокласниците ще се обучават в специалностите “Икономист-информатик”, “Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост” и “Техник трайни насаждения”. Другите иновативни специалности в гимназията са “Интериорен дизайн” и “Икономист в земеделското стопанство”.

От тази година, професионалната гимназия е Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, като ще бъдат обособени тематични кабинети с впечатляващ съвременен интериор и високотехнологично оборудване по различните направления, които се изучават в училището. Земеделската гимназията в град Генерал Тошево е избрана сред всички останали в областта, като подобен проект се изпълнява в общо 28 професионални гимназии, по една във всяка административна област в България.

На откриването на учебната година присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, Калоян Койчев – старши експерт по професионално образование и обучение в Регионалното управление по образование в Добрич, подполковник Генади Генов – началник на Военно окръжие – Добрич и Христина Комитова – управител на “Ролес-милк” ООД.

Днес празнуваме втория ден на просветата и заставам зад това твърдение с убеждението, че училището е храм, който трябва да ценим и да подпомагаме. 15 септември е поглед към едно своеобразно пътуване към бъдещето. Днес в храма на знанието, предстои да влязат едни млади иноватори, които ще откриват нови отговори на новите въпроси”, каза Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево.

Будните младежки умове ще бъдат озарени от извора на знанието и със смели стъпки ще започнат да чертаят новия облик на света с умовете си. Надявам се в класните стаи да се родят много идеи, които облечени със знание и подкрепени с умения ще бъдат реализирани”, допълни кметът на Общината.

Началникът на Военно окръжие – Добрич подп. Генади Генов приветства учениците на гимназията, която преди години и той завършва. “Първият учебен ден ми дава повод да засвидетелствам дълбокото си уважение към вас, за всеотдайността, вдъхновението, за обичта и грижата, за неуморния труд и отговорността, с която сте се посветили на тази професия. Желая ви здраве, сила на духа, воля за нови успехи, все така отговорно и всеотдайно да изпълнявате мисията си на просветители”, се обърна той към преподавателите. Подполковник Генов пожела успешна и ползотворна година на учениците, да бъдат здрави, усмихнати, всеотдайни и любознателни, да бъдат смели в мечтите си и упорити в преследването им.

Към осмокласниците се обърна и Красимира Николова от Випуск 2023 година в професионалната гимназия. “Мили осмокласници, навярно днес вие си задавате много въпроси, но аз ще отговоря на най-важния от тях – Да! Вие взехте правилното решение, избирайки да продължите образованието си в Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински”, каза Красимира Николова.

Красимира предаде ключа на знанието на осмокласниците с пожелание да следват примера и да се стремят към нови и по-високи върхове. “Училището дава само на тези, които са готови да вземат, а ние обещаваме да пазим неговия дух и да вървим нагоре към пътя на знанието” – с тези думи представител на новия випуск прие ключа на знанието.

Директорът на Професионалната гимназия по земеделие “Тодор Рачински” Кристияна Димитрова благодари на всички гости и партньори на училището и приветства на прага на гимназията 295-мата ученика.

Скъпи ученици, честит празник на всички, които носят училището в себе си. Днес е 15-ти септември, ден благословен. Ден, в който изразяваме огромното си уважение към училището – храм на науката, център на големите мечти, които с труд и подкрепа стават възможни. Всяка година търсим най-хубавите думи за този празник и осъзнаваме, че вълнението и емоциите не се побират в едно слово, защото 15-ти септември е ден, който сияе от светлина.

Под звуците на българския химн, с много цветя и усмивки ще дадем началото на учебната 2023/2024 година.

Добре дошли осмокласници! Знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъднат, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш и не се отказваш, ако вярваш в себе си така, както всички ние вярваме във вас. Добре дошли Семейство “Рачински!” – приветства учениците директорът Кристияна Иванова. Тя поздрави и своите колеги, родителите, приятелите и гостите на гимназията.

Празничната програма продължи с музиклани изпълнения и народни танци от съставите на професионалната гимназия.

c