Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Петър Лазаров показва в галерия „Графикарт“ графика, повлияна от Китай

Графика, повлияна от Китай, ще покаже Петър Лазаров в галерия „Графикарт“ от 14 май до 6 юни. Българският график, който близо 20 години живее и твори в Китай, се смята за ненадминат майстор на дървореза. Неговата „Графика“ е несравнима комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав, която той определя като една от най-цветните си експозиции, съобщават от галерията.
„Петър Лазаров вече е в България и гостува на галерия „Графикарт“ със своите най-нови графични листове, изпълнени чрез техниката дърворез. Няма как да не се забележим влиянието на китайската култура в творбите му. Графиките, които ще поднесе на публиката си в София, са многоцветни и провокирани от истории за един „бежанец“ в Китай. Той сам се определя като такъв, но пък това определение се дава на хора, които по принуда са избягали от страната си“, казват от екипа. 
По думите им, самият автор казва, че това е една от най-цветните му изложби, в която откриваме неповторима игра на китайските графични методи и българските графични традиции. „Причудлива смесица от виртуозни детайли, които само майстор на дървореза може да предложи на зрителя. Петър Лазаров създава свой собствен свят на графичния лист, като съчетава образ и абстракция в едно. Първоначално, зрителят вижда едно избухващо платно, което залива с емоция и едва след това започва да различава отделни образи и цветове“, казват организаторите. 
Роден през 1958 г. в гр. Пловдив, Петър Лазаров завършва графични техники във Великотърновския университет (1980 г.). Специализира гравюра на дърво и дърворез. Той е художник и преподавател, активен в областта на кавалетната графика, илюстрации на книги и библиофилни (лимитирани) издания, екслибрис. През 2000 и 2003 г. Петър Лазаров е в Япония на обучение за ръчно правене на хартия и за традиционната Укио-е печатна техника. След което заминава за Китай, където е преподавател в Съчуанския институт по изкуствата в Китай по дърворез и екслибрис до 2021 г. Член е на Международната асоциация на преподаватели по графика (IAPA). Той има самостоятелни изложби в Китай, Япония, Англия и Холандия. Притежава първа награда за графика от Новогодишна художествена изложба Хуанджуепинг, Чунцин, Китай; Трета награда от Данте Екс либрис конкурс, Бодио Ломнаго, Италия, Първа награда от Екс либрис Биенале 2023 г., Галерия Ларго, Варна.
Негови произведения са част от публични колекции: Prentenkabinet van Rijksmuseum Amsterdam; Meermanno Museum Den Hague, (Холандия);  Графични колекции на Университета на Уелс, Ashmolean Museum Оксфорд и V&A Лондон (Великобритания);  Библиотеки на Конгреса Вашингтон и Йейлския университет (САЩ); Музей на изкуствата Сакима и Музей на изкуствата на университета Тама (Япония), Музей Плантин-Муретус, Антверпен (Белгия), Библиотеки на UBC Ванкувър и Университет на Торонто (Канада).
/ВСР

c