Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

От ПП-ДБ са готови след изборите да работят с ГЕРБ, ако Пеевски не участва в преговорите и споразумението по ротацията бъде довършено

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са готови след изборите да работят отново с ГЕРБ, но при условие, че Делян Пеевски не участва в преговорите и се довърши споразумението, провалило ротацията. Това коментираха на брифинг в Пловдив съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов и акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната".
По думите на Денков по споразумението е имало няколко елемента за дискусия и съгласие на голяма част от него. Ако успеем да ги изгладим, ще можем да управляваме заедно по него, посочи той. Денков бе категоричен, че с Пеевски няма как да работят, защото той няма мярка. Борисов има желание да направи България нещо като мека диктатура тип "Орбан", но днес ГЕРБ се ръководи от Пеевски, а той знае какво са бухалки, допълни бившият премиер. По думите му преговорният екип за ротацията на ГЕРБ се е отчитал освен на Борисов и на Пеевски. 
Пеевски участваше в процесите през вратата на ГЕРБ и допринесе за провала на ротацията, каза Атанасов. Според него основната причина да отидем на предсрочни парламентарни избори е властовата абстиненция, която беше обхванала нашите партньори от ГЕРБ. Атанасов посочи, че в основата на провала на преговорите е била липсата на воля за реформи в областта на сигурността. Атанасов подчерта, че към настоящия момент след промените в Конституцията на практика ГЕРБ и ДПС са взели служебната изпълнителна власт. Имаме марионетно правителство на Главчев, което провежда целенасочена кадрова чистка с разполагане на верни на ГЕРБ и ДПС кадри на възлови места, с основна цел да осигурят чадър над купувачите на гласове на предстоящите избори, каза съпредседателят на ДБ. Като пример той посочи смяната на няколко областни управители, сред които тези на Русе и София. По думите му в момента са назначени хора от ГЕРБ. Подготвят се за връщане на така наречената "Борисова държава", която се характеризира със завладяна съдебна система и служби за сигурност, подчинени медии и имитация на честни избори, коментира генералът. Той коментира, че след изборите, ако не са водеща сила, на масата за преговори ще сложат програмата им и ще се опитат да създадат форма за управление на страната. 
Водач на общата листа на ПП-ДБ за предстоящия европейски вот ще бъде Никола Минчев. Той коментира, че няма да участва в парламентарните избори. По същия начин ще бъде и с Радан Кънев. По думите на Кънев в приоритетите за предстоящите избори на първо място е сигурността. Европа с чудовищно закъснение осъзна, че в сигурността на всички нива трябва да се инвестира, което означава отбранителни способности, охрана на граници и в собствената система за сигурност и правосъдие, каза той. Според него със засилването на европейската политика за сигурност, корупцията и зависимостите в българските институции се превръщат в проблем за цялата европейска архитектура на сигурността.  Европейското развитие на България не минава през ГЕРБ и основната причина са Борисов и Пеевски, допълни Кънев.
Активът на "Демократи за силна България" от цялата страна се събра днес в Пловдив с основна тема за предстоящите европейски и парламентарни избори.

c