Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Организацията "Българските Елфи" ще предоставя на парламентарната комисия за "Турски поток" всички документи, с които разполагат за проекта

Организацията "Българските Елфи" ще предоставя на парламентарната комисия за "Турски поток" всички документи, с които разполагат за проекта. Това обяви по време на отворена среща с парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Петко Петков от организацията. 
Той съобщи, че "Българските Елфи" разполагат с Пътната карта като документ, чиято автентичност би могла да бъде потвърдена пред съда, тъй като цифровият документ е съпътстван с криптографски подпис, което доказвало неговата автентичност. Петков посочи, че намерените в пощата на Евгени Зобнин, помощник на руския политик Александър Бабаков, документи, свързани с проекта "Турски поток", са оригинални. 
Енергийният експерт Илиян Василев обясни, че по време на войната в Украйна първоначално газовата инфраструктура не е била атакувана с идеята, че може да има удължаване на действието на договора за транзит през Украйна в края на 2024 г. Първо започнаха да атакуват газовите хранилища в Западна Украйна, които се ползват от европейски компании. Преди 20 дни удариха най-голямото украинско находище, Шебелинка, което е близо до Харков, което дава 40 % от природния газ. Тоест Русия реши, че няма никакъв шанс от възобновяване на договора за транзит и че има тотална война на унищожение на енергийната, включително газовата инфраструктура в Украйна. Възникна необходимостта да се намери резервен маршрут за тези количества газ, които до този момент влизаха през Украйна, разясни експертът. По думите му това са около 42 млн. куб. м. на ден или на годишна база - 15 млрд. куб. м. 
Василев посочи, че след като бъде затворен този маршрут през Украйна, единственият път за вход на руски газ ще бъде през България. Затова политическата ситуация в България се "нагрява до безобразие", коментира Василев. Путин няма какво да прави с този тръбен газ, хранилищата му в Русия са запълнени догоре, а ако започне да затваря сондажи, това ще е загуба върху загуба, според Василев. 
Той обясни, че отношенията между Запада и Русия по отношение на Украйна в момента навлизат в изключително остра конфронтационна фаза, което, по думите му, предполага, че място за "такъв тип брокерство", каквото извършвал Ердоган през компанията "Боташ" - вкарването на руска тръбна газ и продажбата ѝ като турска, няма да има или ако има, то би струвало скъпо на този, който го прави. 
Тристранният протокол между "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" отваря и отговоря на интереса на "Боташ" да се включи в тази сделка, той осигурява възможността на "Боташ" да продава така наречения "турски микс" и въз основа на това да сключи договори за представителство и продажби в Унгария, Румъния, Германия, разясни Василев. Той обясни, че всичко това зависи от България, тъй като това може да стане единствено по реверса на "Трансбалкански поток", единственото, което е отворено и още е свободно. Затова е битката да мине през Румъния, да захрани Унгария, Австрия вече не брандиран като руски, а като турски микс, разясни експертът. 

c