Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Офанзива в Рафах ще предизвика хуманитарна катастрофа, предупреди генералният секретар на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Израел и "Хамас" да положат всички усилия за постигане на примирие и подчерта, че евентуална офанзива в Рафах би била "стратегическа грешка, политическа катастрофа и хуманитарен кошмар", предаде Ройтерс.
"Разстроен и притеснен съм от подновената военна активност в Рафах", добави Гутериш пред медиите. "Затварянето на контролните пунктове "Рафах" и "Керем Шалом" утежнява особено една вече тежка хуманитарна ситуация. Те трябва да бъдат отворени незабавно".
От своя страна ислямисткото движение "Хамас" определи превземането на пункта "Рафах" от страна на Израел като "опасна ескалация" срещу гражданска инфраструктура, защитена по силата на международното право", предаде ДПА. В изявлението се добавя, че военните действия ще влошат хуманитарната ситуация в ивицата Газа и ще попречат на доставката на помощи.
Палестинците в Газа "са подложени на война на изтребление и систематичен глад" от страна на Израел, заяви ислямисткото движение нарече Израел "нацистка окупационна сила".
Това "повърждава намерението на окупационната сила да попречи на усилията за преговори за примирие и освобождаването на затворници", добавя "Хамас".
В изявлението се отправя и призив към САЩ и международната общност да окажат на Израел натиск за прекратяване на ескалацията, която според ислямисткото движение заплашва живота на стотици хиляди разселени цивилни в Рафах и в цялата ивица Газа.
Хуманитарни агенции на ООН също осъдиха навлизането на ООН в Рафах, отбелязва ДПА. Говорителката на Службата на Върховния комисарият на ООН за правата на човека Равина Шамдасани подчерта, че мирните граждани, на които е наредено да се евакуират, нямат безопасни пътища на север, безопасни убежища, храна и санитарни материали.
Това са базовите хуманитарни изисквания за евакуация, подчерта тя на пресконференция в Женева.
"Има силни признаци, че това се прави в нарушение на международния хуманитарен закон", подчерта тя.
"Тази сутрин е една от най-мрачните в този продължаващ вече седем месеца кошмар", заяви Йенс Лерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Той подчерта, че израелските сили са пренебрегнали всички предупреждения за въздействието на офанзивата в Рафах върху цивилното население.
"Най-лошите ни страхове изглежда са реалност", заяви от своя страна Джеймс Елдър, говорител на УНИЦЕФ.

c