Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Общински съветници в Добрич отправиха въпроси за новия център към кмета на града

Съветниците имаха въпроси, отнасящи се до финансовата процедура и отпускането на 3,4 млн. лева за стартиране на първия етап от проекта за нов център.

По покана през медиите петима общински съветници извикаха на публичен дебат кмета на град Добрич Йордан Йорданов. Петимата са представители на политическите групи, които в Общинския съвет гласуваха против отпускането на 3,4 млн. лева за стартиране на първия етап от строителните дейности по новия градски център в Добрич.

Кметът Йорданов не присъства на срещата. В нея участваха арх. Емилия Добрева от БСП, Иво Пенчев и Камелия Койчева от ГЕРБ-СДС, Нежля Амди-Ганева от ДПС и Велислав Даскалов от “Продължаваме промяната”, както и зам.-кметът Елка Димова, Калина Георгиева, секретар на Община град Добрич, и Галя Миткова, началник отдел “Канцелария”.

Калина Георгиева отбеляза, че кметът е в командировка със заповед, издадена на 26 април. Командировките на кмета са публични и се гласуват от Общинския съвет. За негов заместник е определена Елка Димова. Тя добави, че Йорданов знае за срещата от неофициални източници.

Елка Димова покани общинските съветници на извънредната общинска сесия, която Йордан Йорданов свика в отговор на поканата за публичен дебат. Общинските съветници и администрацията стигнаха до решението въпросите да бъдат записани и на тях да бъде отговорено на сесията, която ще се проведе на 2 май.

Съветникът Велислав Даскалов припомни, че е гласувал “за” тегленето на дългосрочен кредит. Той и арх. Емилия Добрева от БСП официално са изразили своето мнение, че изграждането на нов център трябва да се случи. Даскалов помоли двамата да не бъдат обвинявани, че не искат да се случи проектът.

Иво Пенчев помоли администрацията на извънредната сесия на Общинския съвет на 2 май да бъде предоставена подробна обосновка за какво се иска отпускането на 3 399 000 лева.

Той задава следните въпроси:

- Има ли количествени сметки и за какво ще бъдат използвани тези 3 399 000 лева конкретно?

- Кой е изпълнител на поръчката и на какъв принцип е избран?

- Имате ли желание да изпълните решението на Общински съвет град Добрич от юли 2022 г., в което ясно са разписани стъпките и процедурите?

- Предварителният анализ на проектантските екипи, чрез които се поискаха 12 милиона от Общинския съвет, остава ли единствения източник на остойностяване?

Нежля Амди-Ганева също задава въпроси:

- Кой е автор на официалната позиция на Община град Добрич?

- Кога е сключен договорът за проектиране на технически и работен проект за нов облик на центъра и да ни бъде предоставен?

- Има ли строително разрешение, издадено и влязло в сила?

- Ако към дата 25-ти в деня на сесията е имало одобрен проект, защо не е бил приложен към докладната?

- Има ли количествено-стойностни сметки за етап I, за който се иска строително разрешение?

- Получени ли да са офертите от трите фирми, и, ако са получени, защо не бяха предоставени като приложение към докладната записка?

Велислав Даскалов пита:

- Ако този договор за изработка на технически и работен проект е бил сключен, защо не беше предоставен към съответната докладна във връзка с това, че се получава колизия с нашето решение от миналата година?

- Има ли обжалване пред административен съд, след решение на КЗК по процедурата за избор на проектантското бюро?

Въпроси бяха зададени и от гражданка на Добрич - Десислава Първанова, която присъства на срещата.

- Защо и как ще се режат дърветата и няма ли възможност да се запазят някои от тях? Каква е сумата за премахване на всяко дърво?

- Има ли промяна във визията на проекта от момента в който е представен до днешна дата?

c