Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

МОЛДПРЕС: Молдова избира Европейския съюз, тъй като мирът е приоритет на страната, каза Мая Санду по случай Деня на Европа

Молдова избира Европейският съюз, тъй като мирът е неин приоритет. Присъединяването към ЕС поставя Молдова на пътя на развитието, което ще даде на гражданите мирно и безопасно бъдеще у дома. Това заяви днес президентката Мая Санду на официалното откриване на събитието, посветено на Деня на Европа. На събитието присъства и еврокомисарят Йоханес Хан, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.
Президентката на Молдова подчерта, че европейска Молдова е страна, в която хората са свободни, в която държавните институции и закона работят в интерес на гражданите.
"Днес е ден с двойно значение за Молдова и за целия свят. На този ден беше сложен край на войната. Денят на Победата над нацизма и Денят на Европа не си противоречат, а представляват приемственост. Денят на Победата е ден за мир на европейския континент. Раните от войната са едни и същи в цяла Молдова. Повече от 260 хил. сънародници се сражаваха срещу нацистка Германия, като 56 хил. от тях не се завърнаха у дома. Сега войната в Европа отново започна и ние не можем да се радваме на гаранцията за мир. Войната в Украйна беше започната от Русия и е обида за тези, които дадоха живота си за мира между европейските народи. Трябва да направим всичко по силите си, за да има мир и добро разбирателство в нашия дом, така както е в едно голямо семейство", каза Мая Санду.
Тя подчерта, че Европейският съюз винаги е гарантирал мира между страните членки.
"Молдова избира ЕС, тъй като мирът е наш приоритет. Не трябва да позволяваме на никого да поставя граници между нас; трябва да пазим жива паметта на нашите герои и да работим заедно за мира. Искаме мир, тъй като обичаме своя дом и семейство. Европейска Молдова е страна със силни и надеждни приятели, с които можем да сме в безопасност. ЕС предоставя по-високи заплати и пенсии, свободно движение, по-голяма продължителност на живот и стабилен пазар за предприемачите. Трябва да превърнем Молдова в европейска държава до 2030 г. През следващия октомври страната ни ще реши бъдещето си чрез гласуване. Елате на референдума, трябва да градим бъдещето си заедно! Искаме да останем у дома и искаме ЕС да е наш дом. Искаме милите хора, които заминаха за чужбина, да пожелаят да се върнат у дома. Искаме силна и независима държава. Ще се гордеем с нашата Молдова. Страните от ЕС уважават нашите обичаи, села, кухня и доброта. Да живее Европейският съюз, да живее европейска Молдова", каза президентката Мая Санду.
Днес Молдова отбелязва Деня на Европа. По този повод правителството и делегацията на ЕС организират и други мероприятия в центъра на Кишинев, чрез които ще бъдат подчертани европейските ценности и култура, както и помощта, предоставяна от ЕС и държавите членки в полза на гражданите на Молдова.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и молдовската агенция МОЛДПРЕС.)

c