Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми популяризира доброто име на България, каза акад. Христо Григоров

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна има голямо значение за България, защото новината за него ще обиколи света и за страната ни ще се говори с добро. Това каза председателят на Българския Червен кръст (БЧК) акад. Христо Григоров, който взе участие в пресконференция по повод предстоящата Академия на форума, която ще се проведе през месец юни. БЧК е организатор на фестивала заедно с Медицинския университет във Варна. 
Убеден съм, че с годините фестивалът ще заеме високото ниво, което имаше преди. Ще направим всичко възможно, за да оставим тази добра идея на нашите деца и внуци, за да продължи и в бъдеще, защото тя носи положителен заряд, каза Григоров. По думите му чрез червенокръстките и здравни филми до хората стига доброто и посланието да подаваме ръка и да си помагаме. 
Тези филми развиват чувствителността на нашето общество към човеколюбието и взаимопомощта, посочи на пресконференцията генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов. Той подчерта, че Академията, която се провежда на всеки две години включва значими личности и се явява тълкувание на филмите от фестивала. Много важно според него е и участието на червенокръстците във форума. По думите му членската маса от доброволци в БЧК нараства всеки ден. Тази година на фестивала ще помагат над 50 млади червенокръстци, като сред тях ще има и гости от областните съвети в Шумен, Добрич и Бургас, съобщи директорът му Илия Раев.  
На пресконференцията бе подчертана и значимата роля в организацията на събитието на Медицинския университет (МУ) във Варна. Бившият ректор и председател на Общото събрание проф. Красимир Иванов подчерта, че в учебното заведение има над 6 хиляди студенти, една трета от които са чужденци от 50 държави. Правейки ги съпричастни на фестивала ние разпространяваме идеите му и популяризираме човеколюбието и милосърдието, които толкова липсват в днешния ден, каза той. 
Ректорът на МУ проф. Димитър Райков сподели, че участието в организацията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми е едно от важните събития за университетската общност. Той припомни, че в момента се води и кампания за кръводаряване, а след месец ще има и културни инициативи като „Море и здраве“, които ще бъдат достъпни за варненци и почиващите в града.  
Организаторите подчертаха и важната подкрепа от страна на президентската институция, в лицето на вицепрезидента Илияна Йотова, която е патрон на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. 
Академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна ще се проведе от 20 до 23 юни с отворени дискусии, социални инициативи, творчески работилници и прожекции. 
 

c