Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Китайският президент Си Цзинпин бе тържествено посрещнат в Унгария преди срещата си с премиера Виктор Орбан

Китайският президент Си Цзинпин бе тържествено посрещнат днес в унгарската столица Будапеща ден преди да започне разговори с унгарски официални представители, които се очаква да доведат до нови китайски инвестиции в централноевропейската страна, предаде АП.
Унгарският президент Тамаш Шуйок прие Си в пищния двор на замъка Буда в столицата, където двамата преминаха по червен килим редом с церемониален почетен караул и изслушаха китайския и унгарския национален химн.
На церемонията присъстваха редица китайски и унгарски официални представители, в това число и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който се стреми към задълбочаване на отношенията между Будапеща и Пекин, дистанцирайки се същевременно от партньорите си в Европейския съюз.
Си пристигна в Унгария късно снощи в рамките на европейската си обиколка, като преди това посети Франция и Сърбия. По-късно днес той ще проведе разговори с Орбан и други официални представители относно потенциалните китайски инвестиции в Унгария в областта на инфраструктурата, енергетиката и производството на електрически превозни средства, отбелязва АП.

c